Τράπεζες

Οι τράπεζες αναβαθμίζονται από την Standard & Poor's


Ένα σκαλοπάτι υψηλότερα Εθνική, Alpha και Eurobank, σταθερή αξιολόγηση με θετική προοπτική για την Πειραιώς

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Εθνικής, Alpha και Eurobank προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, λόγω της αναβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς με θετική προοπτική (outlook), κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο

Ειδικότερα, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου σε ΒΒ-, η S&P ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την αξιολόγηση Εθνικής, Eurobank και Alpha σε Β από Β-, με θετική προοπτική. Η αξιολόγηση της Πειραιώς παρέμεινε στο Β-, με θετική προοπτική.

Η S&P εξήγησε ότι η αναβάθμιση συνδέεται με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2020, ενώ είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο, δεδομένου ότι η βαθμολογία της Ελλάδας έχει θετική προοπτική.

Θετικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου των ελληνικών τραπεζών είναι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς να υπάρξει πίεση στις καταθέσεις, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, που θα υποστηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), το ύψος των οποίων έφθανε τα 75 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, με βάση τα σχέδια των τραπεζών και τις έως τώρα επιδόσεις τους στη μείωση των NPE, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπεται να υποχωρήσουν κάτω από το 35% του συνόλου ως το τέλος του 2020 και στο 25%, το 2021. Την προσπάθεια αυτή θα διευκολύνουν οι συμφωνίες για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, με την υποστήριξη και του σχεδίου «Ηρακλής» για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις ανώτερης βαθμίδας. Η S&P σημειώνει, πάντως, ότι ο τρόπος και η έκταση της αξιοποίησης του σχεδίου από τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή  που θα πάρει το σχέδιο.

Η S&P εκτιμά ότι η Alpha Bank βρίσκεται στην καλύτερη θέση στην πορεία εξυγίανσης του ισολογισμού, λόγω της υψηλής κεφαλαιακής της επάρκειας, η Eurobank βρίσκεται σε θέση για να επωφεληθεί από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ενώ η Εθνική θα έχει περιορισμένες ανάγκες σχηματισμού νέων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Για την Πειραιώς, η S&P τονίζει ότι σταδιακά μειώνει το μεγάλο όγκο NPE. Η αναβάθμιση των προοπτικών της Τρ. Πειραιώς σε θετικές αντανακλά την εκτίμηση ότι η τράπεζα μπορεί να αξιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τη μείωση του ρίσκου στην Ελλάδα. Σχετικά με την Aegean Baltic Bank, η S&P επιβεβαιώνει τη βαθμολογία σε Β με σταθερή προοπτική.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις