Αγορές

Οι Τούρκοι βυθίζουν το… χρηματιστήριο


Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες καταγράφουν σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση. Το κλίμα επιδεινώνεται λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις νέες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές αναζητούν επίπεδα ισορροπίας, μετά τις απώλειες που υπέστησαν τις προηγούμενες μέρες υπό το κράτος ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η επιδημία κορωνοϊού. Επιβαρυντικός παράγων τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και το ΑΕΠ  Γαλλίας-Ιταλίας, που επηρεάσθηκε από την εσωτερική πολιτική αναταραχή στις δύο χώρες.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες του ΧΑ κινούνται καθοδικά, διολισθαίνοντας συνεχώς χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή ανοδική αντίδραση. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,30% στις 909,5 μονάδες. Ανησυχητική ένδειξη για τη συνέχεια η διάσπαση της στήριξης που υπήρχε μέχρι τώρα στις 920-918 μονάδες και της δεύτερης στις 910.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάνει 0,90% και βρίσκεται στις 2.281,5 μονάδες. Κατά 1,80 υποχωρεί ο FΤ40M των mid caps.

Περίπου 1,15% χάνει ο τραπεζικός δείκτης, που πήγε νωρίτερα -1,39%. Πειραιώς -2,8%,  Εθνική, Eurobank και Ελλάδος -1%,  Alpha -0,8%, Attica -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 4 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο, έστω και οριακά. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%, Φουρλής +0,4%, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ +0,3%. 

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -4,2%, Ελλάκτωρ -4%,  ΕΛΠΕ και Σαράντης -3,5%, Motor Oil, Aegean, ΕΧΑΕ και Τιτάν -2,7%.

Διαβάστε επίσης