Άμυνα & Διπλωματία

Οι Τούρκοι επιχειρούν να γκριζάρουν περιοχές και στον Έβρο- Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ


Δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις στον νότιο Έβρο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως η συνοριακή γραμμή στον Έβρο έχει αλλάξει εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων και καλεί την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει εργασίες κατασκευής του φράκτη, πριν υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση από αρμόδιες αντιπροσωπείες των δύο χωρών. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο ποταμός Έβρος, που αποτελεί το σύνορο με την Ελλάδα, «έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνικούς λόγους από το 1926», όταν δηλαδή καθορίστηκαν οι συνοριακές γραμμές, κι έτσι –σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα–, δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων.

Μάλιστα, αναφέρει ότι «παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας για συνεργασία», η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες στις 13 Μαΐου του 2020, «παραβιάζοντας τα χερσαία σύνορα των συμβάσεών μας». Αν και σημειώνει πως το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, εντούτοις στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν θα υπάρχει ανοχή για οτιδήποτε συμβεί στα σύνορά μας».

Διαβάστε επίσης