Τράπεζες

Τράπεζες: Νέο τοπίο στον ανταγωνισμό - Οι τέσσερις γίνονται επτά


Παγκρήτια, Attica Bank και Viva Bank κάνουν κινήσεις για να πάρουν κομμάτι από την πίτα των δανείων

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με πλήρη κυριαρχία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο ανταγωνισμός αρχίζει να «ξυπνάει», καθώς τρεις νέοι «παίκτες» αρχίζουν να διεκδικούν μερίδια αγοράς στα δάνεια: η «νέα» Παγκρήτια, η Attica Bank και η Viva.

Η τραπεζική αγορά αρχίζει να γίνεται και πάλι ελκυστική, καθώς από το 2022 φαίνεται ότι τελειώνει η μακρά περίοδος της πιστωτικής συρρίκνωσης και οι τράπεζες μπαίνουν σε φάση δυναμικής αύξησης των δανείων, κυρίως προς τον επιχειρηματικό τομέα, αξιοποιώντας και τα χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με προβλέψεις της HSBC, που έγιναν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, για την επόμενη πενταετία ο ρυθμός αύξησης των δανείων στην Ελλάδα θα φθάσει το 5% κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση. Οι τραπεζικές διοικήσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για να προχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα σε πιθανές αναπροσαρμογές των στόχων για τα νέα δάνεια, χωρίς πάντως να προβλέπουν ότι αλλάζει το βασικό σενάριο για την πιστωτική επέκταση.

Άλλωστε, όπως σημείωνε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας η κρίση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα μειωθεί η ζήτηση δανείων. Υπενθύμισε ότι η κρίση της πανδημίας αύξησε σημαντικά τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μικρότερες τράπεζες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν κομμάτια από μια πίτα που πρόκειται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ανταγωνιστική πίεση στους τέσσερις κυρίαρχους «παίκτες» της αγοράς:

  • Η Παγκρήτια Τράπεζα κάνει μεθοδικές κινήσεις στην κατεύθυνση της μετατροπής από ένα συνεταιριστικό πιστωτικό ίδρυμα της περιφέρειας σε μια τράπεζα πανελλαδικής εμβέλειας, που θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτή την άποψη, στρατηγική σημασία έχει η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση των 15 καταστημάτων της HSBC σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα ενισχύσουν γρήγορα την παρουσία της Παγκρήτιας στις δύο μεγαλύτερες πόλεις. Η Παγκρήτια, παράλληλα, έχει συμφωνήσει για τη συμμετοχή της στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και από τις αρχές Φεβρουαρίου υποδέχεται αιτήσεις των επιχειρήσεων.
  • Η Attica Bank  φαίνεται ότι βγαίνει από τη μακρά κρίση, στην οποία οδηγήθηκε λόγω των κόκκινων δανείων και της ανάγκης για κεφαλαιακή ενίσχυση, μετά την κάλυψη της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ και την είσοδο της Ellington σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Από αυτή την αφετηρία και με πιθανό ενδιάμεσο σταθμό μια ακόμη αύξηση κεφαλαίου, μετά τον έλεγχο στο χαρτοφυλάκιό της, η τράπεζα θα επιδιώξει να αυξήσει τα μερίδιά της στα νέα δάνεια, δίνοντας έμφαση στο πελατολόγιο που συνδέεται με το Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), το οποίο παραμένει στη μετοχική της σύνθεση.
  • Η Viva Bank, που έλαβε ισχυρή ώθηση από τη συμφωνία για την απόκτηση της μειοψηφίας των μετοχών του ομίλου από την JP Morgan, κάνει κινήσεις για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να διαθέσει στις επιχειρήσεις ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης αγορών από τους καταναλωτές, τύπου “buy now, pay later”, ώστε να αρχίσει να παίρνει θέση και στον τομέα των δανείων, αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με επιχειρήσεις από τα συστήματα πληρωμών. Παράλληλα, απέκτησε τη συμμετοχή της Unicredit στη ΔΙΑΣ, ώστε να βρει πρόσβαση στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα συστήματα διατραπεζικών πληρωμών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις