Τράπεζες

Οι συστημικές τράπεζες αντί ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ της Attica Bank


“Εφαγαν το βόδι, σταμάτησαν στην ουρά”: Αφού έριξε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον “πίθο των Δαναϊδων” της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ αρνείται τώρα να εισφέρει τα τελευταία απαιτούμενα 40 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσει τη συμμετοχή του (20,11%) στην τράπεζα και να ελπίζει ότι θα μπορέσει να πάρει πίσω μέρος των κεφαλαίων που έχει διαθέσει.

Μένοντας εκτός ΑΜΚ το ποσοστό συμμετοχής του στην Attica Bank θα περιοριστεί σε 4,45% - και θα συρρικνωθεί περαιτέρω μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Η άρνηση αυτή φέρνει νέα ανατροπή στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank: Το ποσοστό της ΑΜΚ που αναλογεί στο ΤΜΕΔΕ θα το καλύψουν οι 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank), οι οποίες θα εισφέρουν 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία και αποκτήσουν συνολική συμμετοχή της τάξεως του 7,5%.

Είναι μιά κίνηση ανάγκης που γίνεται υπό την αιγίδα της ΤτΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας η ΑΜΚ και να να αποφευχθούν νέες “περιπέτειες” στην Attica Bank.

Από το Ταμείο των Μηχανικών ως λόγος μη συμμετοχή προβάλλεται η διαφωνία με τους προτεινόμενους όρους  μελλοντικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια, μέσω της οποίας η Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου θα αποκτήσει πλήρη μετοχικό έλεγχο.

Το ΤΜΕΔΕ που κατέχει τώρα 20,11%, είχε προτείνει να πουλήσει στην Thrivest το 10% και να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το υπόλοιπο 10,11% - πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Η άρνηση του να συμμετάσχει τελικά προκαλεί απορίες και ερωτηματικά, καθώς εκτιμάται ότι είναι προφανέστατα επιζήμια για το Ταμείο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα