Πολιτική

Οι πρώτες διαρροές για τα exit poll – Κλειδί η αποχή


"Από την εκκλησία στο εκλογικό τμήμα"

Την αποχή θεωρούν στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και στο Μαξίμου ως τον μεγαλύτερο «αντίπαλο» του κυβερνώντος κόμματος, που μάχεται να διατηρήσει τη διαφορά από τη ΝΔ σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αναστρέψιμα στις εθνικές εκλογές.

Ενδεχόμενη μεγάλη αποχή εκτιμάται  θα αποβεί πρωτίστως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, καθώς μεγάλο ποσοστό εκείνων που δεν θα φθάσουν τελικά στην κάλπη, ψήφισαν το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες εκλογές.

Ο βαθμός συσπείρωσης που θα επιτύχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι η καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση της ποσοστιαίας διαφοράς από τη ΝΔ, η οποία εμφανίζεται να επανασυσπειρώνει την εκλογική της βάση, επαναπατρίζοντας κι ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που της είχαν «γυρίσει την πλάτη» στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Προς το παρόν και καθώς συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα, τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία που διαθέτουν τα επιτελεία των κομμάτων, δείχνουν ότι η συμμετοχή είναι αυξημένη. Εάν ο ρυθμός προσέλευσης διατηρηθεί  ώσπου να κλείσουν οι κάλπες, εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι μικρότερη του 35% - περίπου  το 68% με 70% των εγγεγραμμένων θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με sms και τηλεφωνήματα

Στα επιτελεία των κομμάτων έχουν ανά χείρας και τα αποτελέσματα των exit poll που διεξήχθησαν σε δύο «κύματα», το πρωί και τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι μηχανισμοί των κομμάτων έχουν κινητοποιηθεί, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες sms και πραγματοποιώντας τηλεφωνήματα για να πιέσουν ψηφοφόρους να μεταβούν στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο της ΝΔ– οι οποίες δεν μπορούν βέβαια να επιβεβαιωθούν  ή να διασταυρωθούν – «η διαφορά που ποσοστών των δύο κομμάτων στα exit poll είναι μεγάλη».

Επισημαίνεται όμως ότι αυτό παρατηρείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξηγείται από το ότι το πρωί ψηφίζουν συνήθως οι  ηλικιωμένοι – ένα κομμάτι εκλογικού σώματος στο οποίο υπερτερεί πάντα η ΝΔ. Είναι το κοινό που όπως λένε χαρακτηριστικά - πηγαίνει "από την εκκλησία στο εκλογικό τμήμα".

Διαβάστε επίσης