Αγορές

Οι προσδοκίες για το εμπόριο ενίσχυσαν τη Wall Street


Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street μετά την αισιοδοξία Τραμπ ότι τελικά θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τον κινέζο ομόλογό του Σι Χινπινγκ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να παρέμβει στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την ευνοϊκή μεταχείριση της δικαστικής υπόθεσης της CFO της Huawei, Meng Wanzhou προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις για το εμπόριο με την Κίνα.

«Αν νομίζω ότι είναι καλό για τη χώρα, αν θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας που έγινε ποτέ- αν είναι καλό για την εθνική ασφάλεια- τότε σίγουρα θα παρέμβω», δήλωσε ο Τραμπ.

Παρά την έντονη μεταβλητότητα που κυριάρχησε και σήμερα στη Wall Street, τελικά o Dow Jones ενισχύθηκε 0,65% ή 158 μονάδες στις 24.529, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 2.651 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,95% στις 7.098 μονάδες.

Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing -εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο εξωτερικό- σημείωσαν άνοδο 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler να ενισχύονται κατά 2,8%, 1,17% και 27% αντίστοιχα.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon στο +1,24%, το Facebook στο +1,7%, τη Netflix στο +3,6%, την Alphabet στο +1,1% και την Apple στο +0,28%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DowDuPont (+2,4%) και American Express (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-2,6%) και Exxon Mobil (-0,5%).

Στο μεταξύ, αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,2%. Τον Οκτώβριο η ετήσια άνοδος του δείκτη είχε διαμορφωθεί στο 2,5%.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε σε μηνιαία κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε και αυτός κατά 2,2%.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προβεί σε λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι στιγμής εντός του 2019.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 51,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.250 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1366 δολ. από 1,1318 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,91%.