Διεθνή

Περισσότεροι πλούσιοι, με ρεκόρ περιουσίας - Εχουν 86,8 τρισεκατομμύρια!


Ποτέ δεν υπήρχαν στον πλανήτη τόσοι πολλοί πλούσιοι όσοι είναι τώρα, μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια, τ οποία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και ποτέ στην ιστορία η συνολική περιουσία των πολουσίων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο τώρα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συμβούλων Capgemini και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έρευνα της Capgemini "πλούσιος" θεωρείται όποιος έχει διαθέσιμα χρήματα  πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται η αξία της κύριας κατοικίας του.

Ο αριθμός αυτών που πληρούν αυτό το βασικό κριτήριο αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 5,1%, και έφθασε το 2023 τα 22,8 εκατομμύρια άτομα. Η περιουσία τους αυξήθηκε επίσης και υπολογίζεται συνολικά σε 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατέγραψε δηλαδή αύξηση κατά 4,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πρόκειται για δύο ρεκόρ, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των προσώπων αυτών όσο και για το ύψος της περιουσίας τους, από το 1997 που το Capgemini άρχισε να δημοσιεύει αυτή την ετήσια έρευνα.

Την αύξηση αυτού του πλούτου επέτρεψε κυρίως η άνοδος των χρηματιστηρίων στον κόσμο: ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση 43% και ο S&P 500 24% το 2023, την ώρα που στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 αυξανόταν κατά 16% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 20%.

«Οι μετοχές έκαναν άλμα από κοινού με την αγορά της τεχνολογίας, τροφοδοτούμενες από τον ενθουσιασμό για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και τον εν δυνάμει αντίκτυπό της στην οικονομία», αναφέρει το γραφείο στη μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν 71 χώρες και η οποία χρησιμοποιεί ως μεθοδολογία ένα στατιστικό σύστημα απογραφής και μια γραφική απεικόνιση που αποκαλείται καμπύλη Lorenz.

Το 2022, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είχαν δει την αξία της περιουσίας τους να καταγράφει την ισχυρότερη υποχώρηση σε διάστημα δεκαετίας, εξαιτίας αυτή τη φορά μιας αναδίπλωσης των τιμών στα χρηματιστήρια.

Η Βόρεια Αμερική γνώρισε πέρυσι την ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 7,1%, καθώς και της περιουσίας τους (+7,2%), περισσότερο απ' ό,τι στην Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Το ύψος των περιουσιών και η παράλληλη αύξηση των ανισοτήτων έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι πιο πλούσιοι να συνεισφέρουν στη φορολογία.

Στην Ομάδα των Είκοσι (G20), η Βραζιλία και η Γαλλία ωθούν για ένα παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις μεγαλύτερες περιουσίες, ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει 250 δισεκ. δολάρια επιπλέον, αν οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη πλήρωναν τουλάχιστον το ισόποσο του 2% της περιουσίας τους σε φόρους εισοδήματος, ένα από τα σενάρια που συζητούνται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα