Επιχειρήσεις

Oι παγκόσμιοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις


Ως κορυφαίους κινδύνους για τις επιχειρήσεις βλέπει έρευνα της Allianz, τα κυβερνοσυμβάντα και τη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ για την Ελλάδα τονίζει πως μεγαλύτερος φόβος και φέτος, είναι η αλλαγή της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου.

Οι ανησυχίες στην Ελλάδα

Ο όρος αυτός, σύμφωνα με την Alianz, δεν περιορίζεται σε αλλαγές της εθνικής νομοθεσίας, αλλά αναφέρεται  όπως εξηγεί η Allianz σε ανατροπές που φέρνουν στο πλαίσιο οι εμπορικοί πόλεμοι, δασμοί, κυρώσεις, το Brexit ή και ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης.

Στους Ακολουθούν στη δεύτερη θέση για την Ελλάδα οι εξελίξεις στις αγορές (είσοδος νέων παιχτών, στασιμότητα στην αγορά, θέματα ανταγωνισμού).

Η πυρκαγιά-έκρηξη που το 2018 είχε αναδειχθεί ως ο δεύτερος πιο σημαντικός  κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βρέθηκε φέτος στην 3η θέση της κατάταξης.

Allianz

Η εικόνα διεθνώς

Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, η φετινή 8η ετήσια έρευνα για τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κινδύνους κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχών με 2.415 εμπειρογνώμονες από 86 χώρες.

Από αυτήν προκύπτει ότι τα σενάρια διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα με αυξανόμενο κόστος, ενώ τα κυβερνοσυμβάντα  αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο, ξεπερνώντας την πυρκαγιά και τις φυσικές καταστροφές.

Οι φυσικές καταστροφές ανήλθαν και πάλι στην τρίτη θέση της φετινής κατάταξης των παγκόσμιων επιχειρηματικών κινδύνων. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τους παγκόσμιους πολέμους εμπορίου και τους δασμούς πυροδοτούν τις εταιρικές ανησυχίες σχετικά και με τις αλλαγές στη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από χρονιά σε χρονιά  για τις αλλαγές στην νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο.

Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη παγκοσμίως.

Η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων του κόσμου, καθώς και για πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Προκαλείται από παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η αβεβαιότητα του Brexit και o περιορισμένος αριθμός ταλέντων στην ψηφιακή οικονομία.