Πολιτική

Οι οικονομολόγοι περιμένουν τολμηρή κίνηση από τον Ντράγκι


O Ντράγκι πρόκειται να επιχειρήσει 11ο γύρο του στον επικό αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στην απειλή του αποπληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει εξαπολύσει σημαντική χαλάρωση χρήματος για να αναθερμάνει την αύξηση των τιμών στη ζώνη του ευρώ σε 10 συναντήσεις της νομισματικής πολιτικής από τις 47, από τότε που ανέλαβε τα ηνία, αλλά βλέπει συνεχώς αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού. Για την απόφαση αυτής της εβδομάδας, όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είναι σχεδόν βέβαιοι ότι ο Ντράγκι θα αναλάβει για τα καλά δράση.

Το Δεκέμβριο τα μέτρα δεν φάνηκαν αρκετά και μόλις τρεις μήνες μετά, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν εκ νέου. "Ο Ντράγκι δεν θα θέλει να απογοητεύσει και πάλι τις αγορές", δήλωσε ο Holger Sandte, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού αναλυτής της Nordea Markets στην Κοπεγχάγη. 

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν αναμένουν ότι η ΕΚΤ να επεκτείνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων την Πέμπτη, και όλοι, εκτός από έναν, θεωρούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα πέσει κι άλλο.

Μεταξύ αυτών που προβλέπουν ποσοτική χαλάρωση, η μέση εκτίμηση είναι για μία αύξηση σε 75 δισ. ευρώ το μήνα. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει σήμερα κατά μέσο όρο 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα - τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι δαπανήθηκαν 62 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.

Το επιτόκιο καταθέσεων κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4% έδειξε η έρευνα. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει ένα κλιμακωτόή επιτόκιο καταθέσεων, ή ένα παρόμοιο σύστημα, για να μειώσει το φαινόμενο της μείωσης των τραπεζικών κερδών.

Από τότε που έγινε πρόεδρος της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2011, ο Ντράγκι έχει ανακοινώσει οκτώ μειώσεις επιτοκίων, δύο μακροπρόθεσμα προγράμματα δανείων για τις τράπεζες, και ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Αλλά μετά από όλα αυτά, ο πληθωρισμός τρέχει με - 0,2%. Με λίγα λόγια, όπως σημειώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Peter Praet, η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας είναι σε κίνδυνο.

"Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής είναι επιτυχής μόνο σε περιορισμένο βαθμό" δήλωσε ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Capital στο Δουβλίνο. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Ντράγκι θα κάνει ότι μπορεί για να επιτύχει το στόχο πληθωρισμού 2%".

Το 80% των οικονομολόγων θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει το στόχο της για τον πληθωρισμό πριν τον Οκτώβριο του 2019.

Οποιοδήποτε σύστημα κλιμακωτού επιτοκίου θα μπορούσε να αντλήσει από την εμπειρία της Ελβετίας, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία. Μόνο το 30% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει τις αγορές εταιρικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο περιορίζεται επί του παρόντος στα κρατικά ομόλογα. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες - κυρίως η Γερμανία - θα μπορούσαν να ξεμείνουν από ομόλογα δημόσιου χρέους πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Τα εταιρικά ομόλογα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η πιο προφανής προσθήκη στο πρόγραμμα αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διστάζει σε αυτό το σημείο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις