Χρηστικά

Οι νέες τιμές ρεύματος - Τι ανακοίνωσαν ΔΕΗ, Volton, Elpedison και "Φυσικό Αέριο"


Τελευταία ημέρα του έτους οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος άρχισαν να ανακοινώνουν τις τελικές τιμές προμήθειας και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να επιλέξουν.

"Σταυρόλεξο" παραμένουν βέβαια τα τρία διαφορετικά τιμολόγια με σταθερή ή κυμαινόμενη τιμή.  Προ το παρόν και δεδομένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη πώς θα κινηθούν σε βάθος μηνών οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, οι συγκρίσεις μπορεί να γίνουν μόνο ανάμεσα σε ομοειδή τιμολόγια (πράσινο, μπλε ή κίτρινο) διαφόρων εταιρειών.

 Το "εναρκτήριο λάκτισμα" στη μάχη του ανταγωνισμού δόθηκε από την ΔΕΗ. Σχεδόν ταυτόχρονα κινήθηκαν η Elpedison, η "Φυσικό Αέριο" και η Volton. Θα ακολουθήσουν μέχρι την Τρίτη όλες οι εταιρείες

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς για πράσινο τιμολόγιο:13,635 λεπτά/KWh για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες, και 14,595 λεπτά για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 11,155 λεπτά. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%.

  • Η "Φυσικό Αέριο" ανακοίνωσε τιμή στο πράσινο τιμολόγιο 14,2 η κιλοβατώρα
  • . Η Volton14,41 λεπτά, με αρχική έκπτωση 20% και 20% έκπτωση συνέπειας και πάγιο 4,9 ευρώ.
  • Η Elpedison 17,06 λεπτά/KWh.1706 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο 5 ευρώ.

Οι καταναλωτές έχουν χρονικό περιθώριο ένα μήνα να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέξουν το τιμολόγιο που τους συμφέρει. Αν δεν επιλέξουν, θα χρεώνονται με βάση το πράσινο τιμολόγιο του παρόχου τους.

Η τελική τιμή  προκύπτει από το άθροισμα της τελικής βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης. Ο μηχανισμός διακύμανσης απαρτίζεται από

- Εναν συντελεστή προσαύξησης, ο οποίος ορίζεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και μπορεί να αλλάζει μια φορά το τρίμηνο,

- Τον μέσο όρο των ημερήσιων τιμών εκκαθάρισης της αγοράς τον προηγούμενου μήνα, όπως διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας (ΤΕΑ Μ-1). Δηλαδή για τον Ιανουάριο θα ισχύει η μέση τιμή του μήνα Δεκεμβρίου.

- Τους συντελεστές Lu και Ll που είναι τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης.

Σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των προμηθευτών στους πελάτες τους, ηλεκτρονικό ή έντυπο, θα πρέπει να υπάρχει διακριτό πεδίο με κωδικό QR για την αυτόματη σύγκριση του τιμολογούμενου προϊόντος προμήθειας με τα υπόλοιπα και διακριτό πεδίο, με κεφαλαία γράμματα, για την παραπομπή στον ιστότοπο δημοσίευσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr).
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα