Πολιτική

Οι νέες εκλογικές περιφέρειες στη Β΄Αθήνας και την Αττική


Τα κόμματα συμφωνούν ότι είναι σκόπιμη και αναγκαία οι κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β΄Αθήνας και υπολοίπου Αττικής. Διαφωνούν όμως ως προς τον τρόπο που πρέπει να γίνει – πώς μοιρασθούν  δηλαδή οι δήμοι στις  5 νέες περιφέρειες που θα προκύψουν. Στις προτάσεις τους υπεισέρχονται εκλογικοί υπολογισμοί, στοιχείο που δυσκολεύει ην επίτευξη συναινέσεων.
 Πάντως το πρώτο βήμα συνεννόησης έγινε χθες, στη συνάντηση του υπουργού  Εσωτερικών  Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των πέντε κομμάτων που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του για διαβούλευση επί του θέματος της κατάτμησης. (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες).
Αν και είναι αμφίβολο εάν μπορούν να εξασφαλισθούν στη Βουλή οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να αλλάξουν οι εκλογικές περιφέρειες και να αναδιανεμηθούν οι έδρες, ο υπουργός Εσωτερικών θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου, βασισμένη στο σχέδιο που παρουσίασε προς συζήτηση στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Στο σχέδιο προβλέπεται  ότι η Β’ Αθηνών – που εκλέγει τώρα 44 βουλευτές - «σπάει» σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ως εξής:

  • Περιφέρεια Βόρειου Τομέα, αποτελούμενη από τους δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου. Θα εκλέγει 15 βουλευτές
  • Περιφέρεια Δυτικού Τομέα, με 11 έδρες. Περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, και Χαϊδαρίου.
  • Περιφέρεια Νότιου Τομέα, με 18 έδρες. Αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Παλαιού  Φαλήρου.

Το υπόλοιπο Αττικής, που αποτελεί τώρα ενιαία εκλογική περιφέρεια με 15 έδρες, διαχωρίζεται σε δύο, με γεωγραφικά κριτήρια:
- Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, με 10 έδρες. Περιλαμβάνει τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού
- Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, με μόνον 4 έδρες. Αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής
Η μία έδρα που «περισσεύει» σ΄αυτή την αναδιανομή λόγω κατάτμησης, θα μεταφερθεί σε εκλογική περιφέρεια εκτός Αττικής – πιθανότατα  στην Αχαϊα.
Οσον αφορά τη δυνατότητα να στηριχθεί αυτή η πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:
«Ο,τι έχει ωριμάσει, ό,τι λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, “προφάσεις εν αμαρτίαις”. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πρώτα από όλα στους ψηφοφόρους: Δεν μπορούμε κανένα κόμμα και όλοι μαζί να είμαστε όμηροι οποιωνδήποτε πολιτικών βαρωνιών. Τα πράγματα είναι σαφή, η πρόταση είναι σαφής, θα έρθει στην Βουλή και ο καθένας, τελικά, θα πάρει τις ευθύνες του και θα τοποθετηθεί».