Αγορές

Οι μετοχές μπαίνουν σε ανοδικό κανάλι!


Δημιουργούν προσδοκίες οι πέντε συνεχείς εβδομάδες κερδών, η αναμενόμενη μικρή διόρθωση δίνει ευκαιρίες αγορών.

Με ώθηση από τα καλά νέα από το εσωτερικό μέτωπο, που ήδη βγήκαν ή αναμένονται σύντομα, αλλά και από το σαφώς βελτιωμένο κλίμα στις αγορές διεθνώς, οι ελληνικές μετοχές φαίνεται μπαίνουν σε ανοδικό κανάλι, έχοντας συμπληρώσει ήδη πέντε συνεχείς εβδομάδες ανόδου.

Με το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, την Παρασκευή, στις 676,87 μονάδες, η αγορά έχει ήδη καλύψει το έδαφος που έχασε στην αρχή της χρονιάς και ήδη «γράφει» διψήφιο ποσοστό κερδών από την 1η Ιανουαρίου (10,37%).

Σημαντικό είναι ότι, εκτός από τους 7 από τους 11 επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι οποίοι εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ανόδου, σε θετικό έδαφος κινείται και ο τραπεζικός δείκτης, που είχε γίνει «βαρίδι» για την αγορά, αλλά από την αρχή του έτους έχει κέρδη 5,26%, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα της Beta:

deiktes

Θετική είναι η εικόνα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς στην πλειονότητά τους έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 10%, ενώ υπάρχουν και τρεις μετοχές (Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Άνεμος) με κέρδη που ξεπερνούν το 20%:

metoxes

Παρότι μια διόρθωση μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις είναι αναμενόμενη από τους αναλυτές, λόγω ρευστοποίησης κερδών, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τους επενδυτές ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι η αγορά έχει εισέλθει σε κανάλι ανόδου.

Τα καλά νέα

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία, όλα δείχνουν ότι, ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, δεν θα υπάρξει σοβαρή εμπλοκή και ως τις 11 Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, θα έχουν μπει στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών από το ελληνικό χρέος.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουν επιταχυνθεί οι διεργασίες τόσο για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και για την έγκριση από τις κοινοτικές αρχές των δύο σχεδίων (ΤΧΣ και ΤτΕ), που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Αυτό έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα και για τον τραπεζικό κλάδο, που ήταν το «βαρίδι» της αγοράς το προηγούμενο διάστημα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία ανάλυση της HSBC) ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου, καθώς έχουν αντιμετωπισθεί με υπερβολική απαισιοδοξία από την αγορά.

Εξάλλου, την Παρασκευή, η αγορά αναμένει καλά νέα από τον οίκο Moody’s, που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους. Η Moody’s είναι ως τώρα ο πιο αυστηρός κριτής, διατηρώντας τη βαθμολογία στο Β3, αλλά με θετική προοπτική, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για μια αναβάθμιση.

Διεθνές ράλι

Στο διεθνή χώρο, το γεγονός ότι από το χαμηλό του, στις 24 Δεκεμβρίου, ο αμερικανικός S&P 500 έχει κερδίσει περίπου 18% αντανακλά μια εμφανή αλλαγή κλίματος και προσδοκιών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως δηλαδή η Fed και η ΕΚΤ, κάνουν πίσω, όσον αφορά το «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας στις αγορές περιθώρια να συνεχίσουν την άνοδό τους.

Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες που μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για τα θέματα του εμπορίου, δημιουργούν την προοπτική τερματισμού μιας κόντρας, που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγοράς.

Η προθεσμία για μια συμφωνία, που έχει δώσει ο Ντ. Τραμπ, πριν προχωρήσει σε επιβολή νέων δασμών, εκπνέει την Παρασκευή και εκτιμάται ότι ή θα καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα deal, ή θα υπάρξει παράταση χωρίς επιβολή νέων δασμών, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Η τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προσεγγίζουν από τεχνικής πλευράς την αγορά, πιθανότατα μπαίνουμε τις επόμενες ημέρες σε μια σύντομη φάση διόρθωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί χωρίς υποχώρηση του Δείκτη κάτω από τις 660 μονάδες.

Τεχνικά, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε την Παρασκευή καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών.

Η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων και το πέρας της με τα ως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί σε πρώτο χρόνο κοντά στις 660 μονάδες. Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων.

Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η Αγορά κινείται σε δύο χρόνους δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.

Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα. Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα