Επιχειρήσεις

Οι μεγαλομέτοχοι της Newsphone δίνουν +80%(!) για να πάρουν όλες τις μετοχές


Αίσθηση προκαλεί στην αγορά η απόφαση των μεγαλομετόχων της εισηγμένης εταιρείας Newsphone να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν το σύνολο των μετοχών της, προσφέροντας τίμημα 44% υψηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους και σχεδόν 80% μεγαλύτερο από τη μέση τιμή των προηγούμενων εβδομάδων.

Η κίνηση εκδηλώνεται σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες  και σε μία περίοδο που οι μετοχές των μικρών εταιρειών δεν παρουσιάζουν χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, ενώ η εμπορευσιμότητα τους είναι μηδαμινή. Επισημαίνεται ότι η Newsphone  δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου και τηλεφωνικών πληροφοριών, ενώ μέσω θυγατρικών αναπτύσσει σχετικές εφαρμογές για επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.

Οι τρεις βασικοί της μέτοχοι (Γεώργιος Θεοδόσης, η κόρη του Τερέζα Θεοδόση και Ευστράτιος Απέργης) που κατέχουν συνολικά το 55,07% των μετοχών υπέγραψαν μεταξύ τους συμφωνία για συντονισμένη δράση προκειμένου να αποκτήσουν από κοινού τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Η  κίνηση αυτή κατέστησε υποχρεωτική – βάσει του νόμου – την κατάθεση δημόσιας πρότασης  για εξαγορά όλων των σε διασπορά μετοχών, δηλαδή του υπόλοιπου 44,93% που βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων και επενδυτών του ΧΑ.

Αυτό ακριβώς επεδίωκαν με τη συμφωνία τους. Δεν αρκέστηκαν λοιπόν στην τυπική υποχρεωτική διαδικασία, αλλά πρόσφεραν εξαιρετικά υψηλό τίμημα, επιδιώκοντας να συγκεντρώσουν όλες τις μετοχές – και να αποσύρουν προφανώς την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Συνολικά θα δώσουν 5,9 εκατ. ευρώ, για να πάρουν όσες μετοχές είναι “σκόρπιες” στην αγορά.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, μέσω της εταιρείας “ΑΝΚΟΣΤΑΡ Ελλάς Συμμετοχών” την οποία δημιούργησαν, προσφέρουν 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Το τίμημα αυτό είναι 44,2% υψηλότερο από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής και 80%(!) υψηλότερο από την τιμή  όπου βρισκόταν πριν από λίγες μέρες, πριν διαρρεύσουν στην αγορά πληροφορίες ότι επίκειται δημόσια πρόταση εξαγοράς του free float.

Επισημαίνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η μετοχή της Newsphone κινούνταν στα 0,26-0,27 ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα-Τρίτη, με τη διαρροή των πρώτων πληροφοριών για δημόσια πρόταση εκτινάχθηκε στα 0,33-0,35 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 0,326.

Μετά την επίσημη γνωστοποίηση της δημόσιας πρότασης  με τίμημα 0,47 ευρώ, η τιμή της μετοχής προσαρμόσθηκε σήμερα σ' αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας άλμα +44,2%!

Εντυπωσιακός είναι και ο όγκος συναλλαγών. Μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια 3.127.800 μετοχές Newsphone, ενώ τους τελευταίους μήνες ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της ήταν μερικές εκατοντάδες κομμάτια.

Διαβάστε επίσης