Αγορές

Θέλουν ελληνικά ομόλογα και δεν βρίσκουν αρκετά!


Οι διαχειριστές θέλουν να παίξουν το «πορτογαλικό στοίχημα» αλλά δεν βρίσκουν τίτλους στην αγορά. Αναμένεται... πάρτι στην επόμενη έκδοση του Δημοσίου.

Ένα... χρυσό στοίχημα θέλουν να παίξουν ισχυρές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ομολόγων, αλλά βρίσκονται μπροστά σε ένα ασυνήθιστο πρόβλημα: δεν βρίσκουν ελληνικούς τίτλους για να αγοράσουν!

Παρότι από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα έχουν προσφέρει συνολική απόδοση (τόκοι και κεφαλαιακά κέρδη από την αύξηση τιμών) που φθάνει το 231%, στην αγορά υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα που θα προσφέρει σίγουρες αποδόσεις στους επενδυτές, που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν «πορτογαλικό στοίχημα»:

Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν μεγάλη διαφορά απόδοσης από τα πορτογαλικά, ακόμη και μετά τη μεγάλη μείωση του τελευταίου διαστήματος. Με τα σημερινά δεδομένα, η διαφορά της απόδοσης ξεπερνά το 1,1%, καθώς το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση 3,30% και το πορτογαλικό χαμηλότερη από 1,20%.
 
Αυτό για τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό, γιατί δημιουργείται μεγάλο περιθώριο κέρδους ακόμη και από τα σημερινά επίπεδα τιμών και αποδόσεων, σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων και με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να διαμηνύουν στις αγορές ότι θα διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τα πολύ χαμηλά επιτόκιά τους.

Το «πορτογαλικό στοίχημα» ολοκληρώνεται με ένα γεγονός καταλυτικής σημασίας για τις ελληνικές αγορές: όσοι προλάβουν να αγοράσουν τώρα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν μπροστά σε ισχυρούς και πρόθυμες αγοραστές στο κοντινό μέλλον, αφού η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επανόδου στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, με την αύξηση της βαθμολογίας της από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ώστε να φθάσει, ίσως και συντομότερα από το αναμενόμενο, στην επενδυτική βαθμίδα (“investment grade”).

Η επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα μεγάλα και συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που συχνά από το καταστατικό τους απαγορεύεται να επενδύουν σε ομόλογα χαμηλής βαθμίδας (“junk bonds”), θα μπορούν να ανοίξουν θέσεις σε ελληνικούς τίτλους, δημιουργώντας εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην αγορά, που θα θυμίζουν το... ένδοξο παρελθόν των πρώτων χρόνων μετά την ένταξη στην ευρωζώνη.

Οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank σε σημερινό τους σημείωμα, «θα φέρουν τη χώρα μας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που συνεπάγεται πρόσβαση σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και σε αγορές με συγκριτικώς φθηνότερα επιτόκια».

10ybonds

Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή η ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς ελληνικών ομολόγων είναι πολύ περιορισμένη, παρότι ενισχύθηκε αρκετά με το περυσινό swap των τίτλων του PSI με νέες σειρές, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, που ήδη έχει καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις δύο πρώτες εκδόσεις αυτής της χρονιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει αμέσως μετά το Πάσχα σε μια νέα έκδοση, τολμώντας να διαθέσει τίτλους 7ετούς διάρκειας, ενώ μέχρι πρόσφατα το επικρατέστερο σενάριο έκανε λόγο για 3ετή ομόλογα, που θεωρούνταν πιο «ασφαλή». Όλα δείχνουν ότι τα 7ετή θα προσελκύσουν μεγάλο ενδιαφέρον, με τις προσφορές να φθάνουν και πάλι σε ποσό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και την απόδοση να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε ποσοστό – έκπληξη, πολύ χαμηλότερα από 3%.

Την ίδια στιγμή, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για υψηλές αποδόσεις από ελληνικούς τίτλους δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για να διαθέσουν και οι τράπεζες δικούς τους τίτλους, με τους οποίους θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Όμως, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες προς την πραγματοποίηση νέων εκδόσεων είναι να «καθαρίσει το τοπίο» σχετικά με την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων. Για να μπορέσουν να τιμολογηθούν ευνοϊκά οι εκδόσεις των τραπεζών, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει σαφής εικόνα για την τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων και το «βαρόμετρο», από αυτή την άποψη, θα είναι η τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων που προωθεί αυτή την περίοδο η Eurobank.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα