Πολιτική

Οι κινεζικές τράπεζες το επόμενο μεγάλο πρόβλημα των επενδυτών


Ενώ η αναταραχή στις κινεζικές μετοχές φαίνεται να έχει σταματήσει για την ώρα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι κατά 15% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Από την άλλη μεριά, το Πεκίνο παραμένει προσηλωμένο στην τακτική της παρέμβασης.

Κατά κάποιο τρόπο, τα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης είναι δεμένα από το περσινό απόθεμα που σχημάτισε αγοράζοντας μετοχές. Έτσι τώρα είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τις αξίες που ήδη κατέχει. Υπό αυτή την έννοια, το κινεζικό κράτος δεν θα αφήσει εύκολα να πεθάνει η bull market, κάτι που θα μπορούσε να έχει ακόμα και πολιτικές επιπτώσεις, αφού το ίδιο ενορχήστρωσε τη χρηματιστηριακή φούσκα.

Αλλά στην προσπάθεια το κινεζικό κράτος να λύσει το πρόβλημα, δημιουργεί άλλο. Ενεργώντας οι τράπεζες ως αγοραστής έσχατης ανάγκης για να στηρίξουν τη χρηματιστηριακή αγορά, θα έχουν «ρήγματα» στον ισολογισμό τους. Σε μια νέα έκθεση, η εταιρεία αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί για μια σαφή σύγκρουση μεταξύ των τραπεζών που αγωνίζονται να διαχειριστούν την κρατική στρατηγική και της κερδοφορίας τους. 

Ποιο είναι το μέγεθος της παρέμβασης για φέτος είναι ακόμα άγνωστο, αλλά τον περασμένο Ιούλιο, μετά την χρηματιστηριακή πτώση, 17 τράπεζες, μεταξύ των οποίων πέντε μεγάλες, αναφέρθηκε ότι έχουν δανείσει 200 δισ. δολ. Υπάρχει και κάτι άλλο. Οι κρατικές τράπεζες έχουν το καθήκον να σώσουν και τις προβληματικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα των εξυγίανση των ισολογισμών των  κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τη Societe Generale, περιλαμβάνει περίπου το 30% αυτών που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση έχοντας 23 τρις. γουάν υποχρεώσεις.

Δεδομένης της συσσώρευσης αμφιβόλου περιουσιακών στοιχείων κατ 'εντολή του κράτους, οι επενδυτές αισθάνονται ανήσυχοι.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι στην Κίνα η επικάλυψη μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους συχνά είναι δύσκολο να δώσει μια πραγματική οικονομική εικόνα. Για παράδειγμα, η εξαιρετική κερδοφορία των κρατικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, υπό ορισμένες εκτιμήσεις, αντιστοιχούσαν στο 50% των καθαρών κερδών για όλες τις εισηγμένες κινεζικές εταιρείες. Αν οι τράπεζες της Κίνας αναγνωρίσουν μια σημαντική αύξηση των επισφαλειών, αυτό θα έχει γενικότερες συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της απώλειας φορολογικών εσόδων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις