Πολιτική

Οι καραμανλικοί «πήραν τα όπλα» - Διεργασίες στη ΝΔ, ζυμώσεις για νέο κόμμα


Ποιοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Η κριτική κατά Μητσοτάκη και η σημαία του κοινωνικού φιλελευθερισμού

Η διαγραφή από τη ΝΔ του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου επιταχύνει και πυκνώνει τις διεργασίες στο στρατόπεδο των καραμανλικών. Ήδη, ο χώρος μετράει τρείς αποπομπές από τη ΝΔ σε μερικούς μήνες (Παπακώστα, Αντώναρος, Μίχαλος), καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να υιοθετεί τακτική εκκαθάρισης του κόμματος από τις ενοχλητικές φωνές.

Στο προσκήνιο οι διαγραμμένοι καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιδημοκρατική στάση, καταπάτηση των αρχών της ΝΔ και μετατόπισή της στα άκρα δεξιά, σύμφωνα με τη γραμμή που χαράσσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο  οι ζυμώσεις είναι έντονες για την επόμενη μέρα. Και φτάνουν έως και την ίδρυση νέου κομματικού φορέα της κεντροδεξιάς, που θα εκφράζει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και θα χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και υπευθυνότητα. Οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων  συγκλίνουν στην άποψη ότι η  μετακίνηση της ΝΔ  προς τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά αφήνει ένα σημαντικό πολιτικό κενό, που επιβάλλεται να καλυφθεί κατά κάποιο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin, στις συζητήσεις πρωτοστατούν η ανεξάρτητη βουλευτής της Β΄Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ επί προεδρίας Κ. Καραμανλή, Νίκος Καραχάλιος. Οι διαβουλεύσεις εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε αποτελέσματα, που θα γίνουν ορατά τις επόμενες εβδομάδες - και σίγουρα πριν από το φθινόπωρο.

Η Κατερίνα Παπακώστα έχει ιδρύσει την πολιτική κίνηση Νέα Ελληνική Ορμή (Ν.Ε.Ο), ενώ για τη διαγραφή Μίχαλου είχε δηλώσει με νόημα:

«Η προγραφή, οι διαγραφές θεσμικών προσώπων της κεντροδεξιάς τί εξυπηρετούν; Να σκεφτούν ώριμα οι βουλευτές, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι ποιούς εξυπηρετεί αυτή η αιμορραγία, τι σχέδια υπηρετούνται και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να τα υπερασπιστούν (...). Ο καθένας τίθεται τώρα προ των ευθυνών του. Δικαιολογίες δεν χωρούν».

Ο πρώην βουλευτής Ευάγγελος Αντώναρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της  σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, αναφέροντας στο Facebook:

«Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Αυτή  η συμμορία των Μητσοτάκηδων, των Σαμαράδων, των Αδώνιδων και των Αυγενάκηδων δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή.
Είναι σφετεριστές μιας εξουσίας που δεν τους ανήκει. Είναι όργανα εξωπολιτικών συμφερόντων. Είναι οργανωτές πολιτικής ανωμαλίας, στην οποία έχουν μακρά προσωπική εμπειρία».

Από την πλευρά του ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έγραφε μετά τη συμφωνία του Eurogroup ότι: «Η xώρα μας εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο "νέας κανονικότητας" μετά από την επίπονη 8ετια των τριών μνημονίων» και σημείωνε:

«Οφείλουμε στους γονείς και τα παιδιά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για να φανεί πως το ελληνικό success story έχει και βάθος και διάρκεια και ουσία».

Υπενθυμίζεται, ότι στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2015-2016, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολιτική κίνηση, το «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών», έχουν δημιουργήσει και οι τ. υπουργοί  Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, που ανήκαν στην ομάδα των «λοχαγών» του καραμανλικού στρατοπέδου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε επίσης