Ολοένα περισσότεροι Ιταλοί ενδίδουν στα γρήγορα «δυτικότροπα» γεύματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας.Κι ενώ η ιταλική αγορά είναι γεμάτη από εξαιρετικά, αγνά ελαιόλαδα, ζυμαρικά χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες και ολόφρεσκα οπωροκηπευτικά, οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν σε καθημερινή βάση κρέας, αλλαντικά και γενικότερα τροφές από ζωικά λίπη.
Οι διατροφικές συνήθειες των Ιταλών έχουν αλλάξει επειδή έχει αλλάξει και ο τρόπος ζωής τους καθώς το άγχος και ο πιεστικός τρόπος εργασίας έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα.Οι σύγχρονοι Ιταλοί δεν έχουν πλέον τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο μέσα στη μέρα για να κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα με υγιεινό φαγητό:.Συχνά αναγκάζονται να τρώνε όρθιοι κάτι γρήγορο ή κάνοντας συγχρόνως κάτι άλλο, γράφοντας, διαβάζοντας ή ακόμη χαζεύοντας στο διαδίκτυο. Έτσι η ροπή προς το συσκευασμένο ή προμαγειρεμένο φαγητό είναι μεγαλύτερη.
Στην Ιταλία ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων είναι ανησυχητικός, το ίδιο και ο αριθμός των διαβητικών. Οι ιταλοί είναι οι πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, καθώς ένα παχύσαρκο παιδί είναι σχεδόν 100% σίγουρο ότι θα συνεχίσει να έχει πρόβλημα παχυσαρκίας και μετά την ενηλικίωση.Σύμφωνα με ειδικούς, όλο και περισσότεροι ιταλοί , τρέφονται με γεύματα παρασκευασμένα έξω από το σπίτι με υλικά τυποποιημένα, κατεψυγμένα και προμαγειρεμένα, αντί για φρέσκα. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία , διότι η τροφή μας αφενός γίνεται πιο φτωχή σε βασικά θρεπτικά συστατικά, αφετέρου εμπλουτίζεται ασταμάτητα με θερμίδες και λίπη.
Η κυριότερη αλλαγή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει αντίκτυπο στη διατροφή μας είναι η μεγάλη ανάπτυξη του φαινομένου των fast food. Τρόφιμα όπως τα χάμπουργκερ, οι τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο και τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και δυστυχώς κυρίως για τα νέα παιδιά, καθημερινό ή σχεδόν καθημερινό φαγητό