Αγορές

Οι Γερμανοί πιέζουν για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων


Ο επικεφαλής της Bundesbank ζητά νέες αυξήσεις για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε πρόσφατα στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία της, κατά 0,75%, υιοθετώντας επί της ουσίας τις προτάσεις των «γερακιών» για επιθετική νομισματική πολιτική, το γερμανικό διευθυντήριο δεν είναι απολύτως ικανοποιημένο. Για την ακρίβεια θέλει πολλά περισσότερα, δηλαδή μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενας από τους κύριους εκφραστές του γερμανικού διευθυντηρίου με πρωτεύοντα ρόλο στην «φράξια» των… γερακιών εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ, είναι ο πρόεδρος της Bundesbank. Ο τωρινός, Γιόαχιμ Νάγκελ, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τη γραμμή των προκατόχων του, ζητά περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα ο πληθωρισμός.  «Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το κατάλληλο επίπεδο, στο οποίο πρέπει να είναι τα επιτόκια, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν, το πόσο τους ακόμη δεν έχει καθοριστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και συμπλήρωσε ότι δεν φοβάται πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα οδηγηθεί στην ύφεση, από μια νέα «τζάμπο» αύξηση των επιτοκίων.

Οικονομολόγοι και ειδικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η «βίαιη» αύξηση των επιτοκίων, θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση την Ευρώπη και θα επισπεύσει την πορεία προς την ύφεση. Οι Γερμανοί τραπεζίτες και συνολικά τα «γεράκια» εντός της Κεντρικής Τράπεζας, επιμένουν, όμως, ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι ο μόνος δρόμος για να ανασχεθεί ο πληθωρισμό, παρά τον κίνδυνο που υπάρχει για περαιτέρω επιβράδυνση των οικονομιών.

Στις πρόσφατες ανακοινώσεις της, πάντως, και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για άλλες τρεις με τέσσερις αυξήσεις στα επιτόκια, που ενδεχομένως και αυτές να είναι υψηλής κλίμακας (0,50% ή 0,75%), εφόσον ο πληθωρισμός δεν εμφανίσει τάσεις αποκλιμάκωσης. Η κ.Λαγκάρντ είχε αναγνωρίζει ότι πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να επιβαρύνει την ανάπτυξη,  σημειώνοντας, όμως, ότι η σταθερότητα των τιμών είναι η βασική της προτεραιότητα.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, πάντως, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενδέχεται να φτάσει το 10% τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πως «στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εκεί που πρέπει να είναι, στο 2%.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της ιστορίας της, κατά 0,75%. Η Κεντρική Τράπεζα ξέφυγε από τα αρνητικά επιτόκια που είχε εφαρμόσει για μεγάλη χρονική περίοδο, καθώς  το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων ανέβηκε από το μηδέν στο 0,75%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξήθηκαν σε 1,25% και 1,50%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα