Οικονομία

Οι Γερμανοί διώχνουν το ΔΝΤ, ανοικτό το θέμα του χρέους


Μπλόκο από τον Όλαφ Σολτς στις συζητήσεις του G7, τελειώνει ο χρόνος για ενεργοποίηση προγράμματος από το Ταμείο.

Στην έξοδο από την Ελλάδα οδηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Βερολίνο, περιορίζοντας τις προσδοκίες για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το χρέος, στο περιθώριο των σημερινών συναντήσεων του G7 στον Καναδά.

Το Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι τα τελευταία χρονικά περιθώρια εξαντλούνται το Σαββατοκύριακο και ζητεί, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, μια συμφωνία για το χρέος, το αργότερο ως την Δευτέρα, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν θα του επιτρέψει να εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα και να γίνουν δύο εκταμιεύσεις και μία αξιολόγηση ως τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις για την Ελλάδα στο Reuters, οι οποίες δείχνουν ότι το Βερολίνο δεν βιάζεται να τελειώσει τη συμφωνία για το χρέος, οδηγώντας, με αυτό τον τρόπο, στην ακύρωση του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Σολτς. «Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ουσιαστικά, ο Γερμανός υπουργός παραπέμπει στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν πλέον θα είναι πολύ αργά για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του Ταμείου, ενώ η αναφορά του σε «τελικές εκτιμήσεις» φωτογραφίζει την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, που ζήτησαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όμως, οι αναφορές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε «ξεπέρασμα προσδοκιών» από την Ελλάδα, παρότι σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται επαινετικές για την πρόοδο της χώρας, εκτιμάται ότι υποκρύπτουν την πρόθεση της Γερμανίας να επικαλεσθεί τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις για να δικαιολογήσει την άρνησή της να εγκρίνει μια ελάφρυνση χρέους που θα ικανοποιεί το Ταμείο.

Τη «γραμμή» προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη δώσει στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Στην τελευταία έκθεσή της, η Bundesbank τόνιζε ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει εμφανίσει ως τώρα η Ελλάδα, τη διετία 2016-2017, αλλά και η συμφωνία που έχει γίνει για πλεόνασμα τουλάχιστον 2% ως το 2060, επιτρέπουν αισιοδοξία ότι η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και δεν δικαιολογούν ελάφρυνση.

Έτσι, η επόμενη «παγίδα» της Γερμανίας, που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στις συζητήσεις για το χρέος είναι μια «ροζ» έκθεση βιωσιμότητας από τον ESM, που θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με περιορισμένες παρεμβάσεις το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο. Το Ταμείο θα εκδώσει δική του έκθεση βιωσιμότητας, που θα είναι αντίθετη σε αυτά τα συμπεράσματα, αλλά αν πάψει να υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης δικού του προγράμματος για την Ελλάδα, ο λόγος του στις συζητήσεις της 21ης Ιουνίου δεν θα έχει σημαντικό βάρος.

Εκτιμάται ότι η Γερμανία θα πάει ως το τέλος των συζητήσεων με την ίδια σκληρή στάση, καθώς το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνει η αμφισβήτηση των κανόνων της ευρωζώνης από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ιταλία οδηγεί την κυβέρνηση Μέρκελ σε σκλήρυνση της στάσης της σε όλα τα θέματα που αφορούν την ευρωζώνη και πάντως δεν δημιουργούν καλό κλίμα για να εγκρίνει το Κοινοβούλιο μια σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά ομολόγων είναι πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί το ελληνικό κόστος δανεισμού από τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο δεν θα δώσει «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» του χρέους. Παρά την αποκλιμάκωση της ιταλικής κρίσης, σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έμεινε στο 4,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα