Οικονομία

Οι Γερμανοί ανατρέπουν το σκηνικό στις αγορές!


Ποιες είναι οι τρεις κινήσεις του Βερολίνου που περιορίζουν τους φόβους για ύφεση και φέρνουν κεφάλαια μακριά από την ασφάλεια των ομολόγων

Με τρεις κινήσεις από το Βερολίνο αλλάζει το σκηνικό στις αγορές της Ευρώπης και φαίνεται πως τελειώνει, για την ώρα, το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων, που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις σε αρνητικό έδαφος ακόμη και για τα 30ετή γερμανικά ομόλογα.

Η πτώση τιμών/άνοδος αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων συνεχίζεται και σήμερα και είναι χαρακτηριστικό ότι το γερμανικό 30ετές ομόλογο πέρασε για λίγο σε θετική απόδοση.

germ_30y

Το ράλι του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που έγινε με πολύ έντονους ρυθμούς το καλοκαίρι, φαίνεται επίσης πως έχει τελειώσει, με την απόδοση να σταθεροποιείται πάνω από το 1,6%.

gr10y

Πίσω από τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, που δείχνουν ότι οι επενδυτές παύουν να στρέφονται πανικόβλητοι σε ασφαλείς τοποθετήσεις, ακόμη και αν οι αποδόσεις είναι χαμηλές ή αρνητικές, κρύβεται μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τρεις σημαντικές κινήσεις του Βερολίνου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές:

  1. Η Bundesbank έχει συγκροτήσει μια ισχυρή συμμαχία, στην οποία περιλαμβάνεται η γαλλική κεντρική τράπεζα, για να περιορίσει τις κινήσεις του Μ. Ντράγκι στη μεθαυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Έτσι, είναι πλέον πολύ πιθανό να μην εγκριθεί καν το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση - QE) ή να έχει πολύ περιορισμένο εύρος. Αυτό σημαίνει ότι μετριάζονται πολύ οι προσδοκίες των επενδυτών για μεγάλες αγορές από την ΕΚΤ που θα έδιναν στήριξη στις τιμές των ομολόγων και θα δικαιολογούσαν τις υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις.
  2. Ταυτόχρονα με τις κινήσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η κυβέρνηση στο Βερολίνο αναλαμβάνει τις δικές της πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, για να δώσει στη γερμανική και, κατ' επέκταση στην ευρωπαϊκή, οικονομία ώθηση, ώστε να αποφευχθεί μια ύφεση. Όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, μιλώντας σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανή οικονομική κρίση παρέχοντας στήριξη δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία, καθώς έχει πολύ ισχυρή δημοσιονομική θέση, ενώ θα επιμείνει στην πολιτική των πλεονασματικών ή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Αν επιβεβαιωθεί η διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομία με ένα «πακέτο» τονωτικών μέτρων, ίσως αλλάξει και το βασικό σενάριο των αγορών, που περιμένουν επιβράδυνση ή ύφεση στην Γερμανία και, ευρύτερα, στην ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι οι ροές των κεφαλαίων προς τα ασφαλή καταφύγια (ομόλογα κ.α.) θα πρέπει να αναστραφούν.
  3. Το τρίτο και όχι ασήμαντο δείγμα γραφής στην κατεύθυνση μιας αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη δόθηκε, ασφαλώς όχι χωρίς έγκριση από το Βερολίνο, από την Γερμανίδα νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάινεν. Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στη νέα Επιτροπή δόθηκε στον Ιταλό κεντροαριστερό πολιτικό, Πάολο Τζεντιλόνι, κάτι που ερμηνεύθηκε ως μια ασφαλής ένδειξη ότι η Ευρώπη θέλει να αποφύγει μια σύγκρουση με την Ιταλία για την αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και, γενικότερα, ότι η προτεραιότητα πλέον στην Ευρώπη δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η τόνωση της ανάπτυξης.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιβεβαιωθεί αν όντως η Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, κινείται για να προλάβει τη διολίσθηση σε ύφεση και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Οι αγορές προς το παρόν φαίνεται ότι ποντάρουν, μέσω της εξόδου κεφαλαίων από τα ομόλογα, στο καλό σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία...