Πολιτική

Οι Γάλλοι κλείνουν το deal!


Ο στόχος της αποστολής Λε Μερ στην Αθήνα και το... μίνι Eurogroup στο Παρίσι. Ζητούμενο να δοθεί στην Ελλάδα το... κάτι παραπάνω για να τελειώσουν οι συζητήσεις στις 15 Ιουνίου.

Με εντολή του Γάλλου προέδρου Μακρόν να κάνει ό,τι χρειάζεται για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, χωρίς να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα, φθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Οι «διαρροές» από ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Γάλλος υπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ελάχιστες, ένδειξη της σοβαρότητας των συζητήσεων που θα γίνουν, λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Πάντως, είναι σαφές ότι πρόκειται για την ολοκλήρωση της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας Μακρόν, που είχε συζητηθεί τον περασμένο μήνα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που υποστήριξε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου την ελληνική θέση υπέρ μιας «καθαρής» λύσης για το χρέος, φθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα έχοντας ολοκληρώσει ένα σημαντικό κύκλο άτυπων διαβουλεύσεων για την Ελλάδα, που έγιναν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι.

Ο Μπρούνο Λε Μερ είχε συναντήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον... τρίτο τη τάξει υπουργό Οικονομικών, τον Ιταλό Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει την ευθύνη για όποιες αλλαγές γίνουν στο σχέδιο κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, έχοντας ως βάση για τις συζητήσεις το σχέδιο που βρέθηκε στο τραπέζι στις 22 Μαΐου και απορρίφθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επίσης, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΟΣΑ, ο Γάλλος υπουργός συνάντησε και την παλιά του γνώριμο, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία γνωρίζονται καλά από το χώρο της γαλλικής δεξιάς -ο Λε Μερ ήταν υποψήφιος διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΥΠΟΙΚ, το 2011, αλλά δεν πήρε τη θέση.

Κάτι παραπάνω

Στο επίκεντρο αυτών των επαφών βρέθηκε η αναζήτηση του... κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να προσφερθεί στην Ελλάδα, πέρα από το έτοιμο «πακέτο» της 22ας Μαΐου, ώστε να μη βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη πολιτική θέση και φλερτάρει με την ιδέα να απορρίψει εκ νέου το σχέδιο συμφωνίας και να αναζητήσει πολιτική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, «δεν γίνεται να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά μετά από όλες τις προσπάθειές της, λέγοντας "Φάε ή πέθανε". Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κανείς δεν θα καταλάβαινε εάν δημιουργήσουμε μια κρίση από το τίποτα».

Δεδομένου ότι αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Γερμανία η γαλλική πρόταση να συνδεθεί η εξυπηρέτηση του χρέους με το ΑΕΠ, με ένα μηχανισμό αυτόματης μεταφοράς πληρωμών στο μέλλον, κάθε φορά που ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρεί κάτω από ένα όριο, η αναζήτηση «γλυκαντικού» στρέφεται κυρίως σε δύο κατευθύνσεις:

1.    Σε μια βελτίωση του επενδυτικού πακέτου των 10 δισ. ευρώ, που μνημονεύεται και στο σχέδιο ανακοίνωσης της 22ας Μαΐου, ώστε να γίνει ελκυστικότερο και ενδεχομένως να συνδεθεί με μια αλλαγή των προβλέψεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, κατά τρόπο ώστε να διευκολυνθεί μια συμφωνία με την Γερμανία χωρίς δραστικά μέτρα ελάφρυνσης που έχουν απορριφθεί από το Βερολίνο.
2.    Σε μια αλλαγή κρίσιμων διατυπώσεων, όπως η περιβόητη διατύπωση «εάν χρειασθεί», η οποία αφήνει μετέωρη την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προβληματίζοντας το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αν μπορούσε να συμφωνηθεί μια διατύπωση που θα δημιουργούσε βεβαιότητα για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης, στο βαθμό που θα κρίνει το ΔΝΤ ότι χρειάζεται, ακόμη και αν δεν «ξεκλείδωνε» χρηματοδότηση από το Ταμείο θα μπορούσε να διευκολύνει μια θετική απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις