Διεθνή

Οι Ευρωσοσιαλιστές έδωσαν το χρίσμα στον Τίμερμανς


Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, στενός συνεργάτης του Γιούνκερ, θα είναι ο κοινός υποψήφιος των Ευρωπαίων  σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Η απόφαση ελήφθη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Ο Τίμερμανς ήταν ο μοναδικόςδιεκδικητής του χρίσματος, μετά την αποχώρηση του Σλοβάκου Μάρος Σέφκοβιτς. Στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει αντίπαλο τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ορίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Έχω συνείδηση του φορτίου που βαραίνει τους ώμους μου, αλλά με την σοσιαλδημοκρατική οικογένεια πίσω μου δεν μπορώ να πάρω λάθος δρόμο», δήλωσε 57χρονος  πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

  Εγγονός ανθρακωρύχων που γεννήθηκε στο Μάαστριχτ, ο Τίμερμανς θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά μέλη της ομάδας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ως πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανιζόταν ως ο ισχυρός άνδρας της «πολιτικής Επιτροπής» που ήθελε ο Λουξεμβούργιος.

Ο Γιούνκερ ενίσχυσε την εντύπωση αυτή στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον  Οκτώβριο του 2014. «Ο πρόεδρος, είμαι εγώ, αλλά έχω αναθέσει ένα ικανό μέρος των εξουσιών μου στον αντιπρόεδρο. Ο Φρανς Τίμερμανς είναι το δεξί μου χέρι και ελπίζω ότι θα είναι επίσης και το αριστερό», είχε πει.

Όμως οι αρμοδιότηες και ο ρόλος του "ροκανίστηκαν" σταδιακά από τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη Μάρτιν Σελμάιρ, έμπιστο του Γιούνκερ, ο οποίος αναβαθμίστηκε εν συνεχεία σε γενικό γραμματέα της Κομισιόν..

Η φαλίδευση των εξουσιών του Φρανς Τίμερμανς προκάλεσε γρήγορα πολλά ερωτηματικά. «Ειπώθηκαν και γράφτηκαν τα πάντα για μένα: ο Τίμερμανς δεν έχει τίποτα να κάνει, ο Τίμερμανς είναι ο υπεύθυνος για το άδειο κέλυφος», είχε πει κάπως πικρά σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στη συνέχεια, ο διορισμός του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Βrexit με το Λονδίνο βιώθηκε ως ταπείνωση, αν και ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «ο Τίμερμανς είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής, έχει άλλα πράγματα να κάνει».

 Ο Φρανς Τίμερμανς επέστρεψε στο προσκήνιο με την υποστήριξη του Γιούνκερ προκειμένου να καταγγείλει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία. Προκάλεσε την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης για την τιμωρία των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε.

Όμως η δράση του αναχαιτίστηκε γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωπαϊκή δεξιά που αγωνιούσε να φροντίσει έναν από τους δικούς της, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Το ευρωπαϊκό μέλλον του προμηνύεται αβέβαιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του υποψηψίου του ΕΛΚ, ενώ στην Ολλανδία κυβερνά η κεντροδεξιά και ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν έχει κανένα λόγο να προτείνει τον Τίμερμανς για μια νέα θητεία Επιτρόπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης