Οικονομία

Οι επενδυτές ακινήτων πάνε Μύκονο και... Κουκάκι


Σε έξι μήνες αγόρασαν διαμερίσματα και εξοχικά αξίας 737 εκατ.

Η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές, ενώ διώχνει τους Έλληνες ενοικιαστές - καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν και σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας είναι πλέον δυσπρόσιτα.

Το επισημαίνει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, σε ανταπόκριση από την Αθήνα που τιτλοφορείται "Μύκονος, όχι Μαγιόρκα".

Επικαλούμενη στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Handelsblatt τονίζει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από αλλοδαπούς έφτασαν στα 737 εκατομμύρια ευρώ, έναντι μόλις 306 εκ. το 2007, πριν από την κρίση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, "στην πρώτη θέση (των αγοραστών) είναι οι Αμερικανοί. Ακολουθούν Γερμανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί. Στην πέμπτη θέση είναι οι αγοραστές από την Κίνα. Πρόκειται για μία επιτυχία του προγράμματος "Χρυσή Βίζα", με το οποίο ηΕλλάδα προσελκύει επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ".

Μύκονος, Σαντορίνη και αθηναϊκές πολυκατοικίες

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστική καταγραφή του ελληνικού πόρταλ Spitogatos.gr, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος και η Ρόδος. Όλο και περισσότερο εστιάζουν όμως σε ακίνητα στην Αθήνα, στο παραλιακό προάστιο της Γλυφάδας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.

"Αυτό δείχνει ότι εκτός από τα εξοχικά για ιδιοκατοίκηση, αυξάνεται η ζήτηση  ακινήτων για επένδυση", επισημαίνεται στο δημοσίευμα. "Εδώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκομίσουν υψηλό κέρδος με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Airbnb.

Airbnb κατά... ενοικιαστών

Σε κεντρικές αθηναϊκές συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι και το Μετς, Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη προβεί σε μαζικές αγορές πολυκατοικιών και ενοικιάζουν σε τουρίστες τα διαμερίσματα. Αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό για τους Έλληνες ενοικιαστές, οι οποίοι εκδιώκονται από παραδοσιακές περιοχές κατοικίας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προκειμένου να τονώσει την αγορά ακινήτων, η νέα κυβέρνηση έχει αναστείλει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ 24% στην πώληση νέων ακινήτων. Η ρύθμιση ισχύει και για νεόδμητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν στην περίοδο της κρίσης αλλά δεν βρήκαν ακόμη αγοραστή".

Πάντως η Handelsblatt προειδοποιεί ότι "επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη πλήρες κτηματολόγιο, ο αγοραστής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευθεί δικηγόρο ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να αποφύγει τον κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων".

Πολιτική και οικονομική σταθερότητα

Η Handelsblatt παραθέτει και τις εκτιμήσεις του  Γιώργου Πετρά, διευθυντικού στελέχους σε θυγατρική της γερμανικής Engel & Völkers, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ο κ.Πετράς επισημαίνει ότι η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται "στη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου".

Επισημαίνει ότι "πριν από λίγα χρόνια κάθε συζήτηση με πιθανούς αγοραστές αφορούσε κυρίως τις ανησυχίες τους για το μέλλον της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Το 90% της συζήτησης εστίαζε στην πολιτική και μόνο το 10% στο ίδιο το ακίνητο. Αυτό έχει αλλάξει".

Deutsche Welle - Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου