Αγορές

Οι εμπορικοί διαξιφισμοί "κοκκινίζουν" τις αγορές στην Ευρώπη


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας των νέων επεισοδίων της σινο-αμερικάνικης κόντρα στο εμπόριο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου  κατέγραψαν απώλειες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε ο Τραμπ, ψηφίστηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα από το αμερικάνικο κογκρέσο και προβλέπουν κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αξιολογεί ετησίως και θα ενημερώνει το Κογκρέσο για τον βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ διατηρεί τέτοιο που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση ότι έχει "ύπουλους σκοπούς", υπογραμμίζοντας ότι τα  σχέδια της "είναι καταδικασμένα να αποτύχουν".

Η επικύρωση των δύο νομοσχεδίων δημιουργεί αρνητικό υπόβαθρο, ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές του πλανήτη, για επίτευξη της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αγορές στις ΗΠΑ δεν θα ανοίξουν λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά της ημέρας, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ενισχύθηκε το Νοέμβριο στην Ευρωζώνη φτάνοντας τις 101,3 μονάδες από 100,8 μονάδες  τον προηγούμενο μήνα.  Η βελτίωση του δείκτη ακολουθεί την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+0,4) και την ενίσχυση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο (+0,7), ενώ το κλίμα σε βιομηχανία (+0,3) και υπηρεσίες (+0,3) επίσης βελτιώθηκε. Μόνο στον κατασκευαστικό τομέα παρατηρήθηκε επιδείνωση της εμπιστοσύνης (-1,3). Ο δείκτης ESI αυξήθηκε σε Ισπανία (+0,7), Γαλλία και Γερμανία (+0,4), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε Ιταλία (-0,1) και επιδεινώθηκε σημαντικά στην Ολλανδία (−1,0).

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε πως ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός  στο 5,6% τον Οκτώβριο του 2019 από τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,5% τον προηγούμενο από 3,4% σε αντίθεση με ένα μήνα πριν, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε στο 3,8% τον Οκτώβριο από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία, αυξήθηκε κατά 1,2% ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 σημείωσε απώλειες 0,8%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 409.1 μονάδες, χάνοντας το 0.17% της αξίας του.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.704,65 μονάδες, με βουτιά 0,22%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7.416,2 μονάδες, μειωμένος κατά 0,18%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13.246,75 μονάδες, με πτώση 0,3%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.912,72 μονάδες, διολίσθησε κατά 0,24%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 23.342,42 μονάδες, με απώλειες 0,61%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 9.362 μονάδες.