Πολιτική

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ επισκιάζουν τις αυτοδιοικητικές κάλπες


Ενώ στο σημερινό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται ότι θα  επιβεβαιωθούν η οργανωτική «γύμνια» και οι αδυναμίες του κυβερνώντος κόμματος σε τοπικό επίπεδο, μείζον θέμα πολιτικής επικαιρότητας καθίστανται οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Η εύσχημη αποπομπή  Ευ. Βενιζέλου προκαλεί εσωτερική αναταραχή, πυροδοτώντας διεργασίες σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, που μπορεί να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε αναδιάταξη δυνάμεων, ενώ σημαντική θα είναι ενδεχομένως η επίδραση τους και στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες, στελέχη των κομμάτων και αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικού εταίρου του Αντ. Σαμαρά, υποδηλώνει αλλαγή προσανατολισμού και στρατηγικών επιλογών της τωρινής ηγεσίας  του ΚΙΝΑΛ, που προσπαθεί να αποτινάξει τη «ρετσινιά» της σύμπλευσης με τη ΝΔ, ανανεώνοντας και επιβεβαιώνοντας το σοσιαλδημοκρατικό προφίλ του κόμματος, ως «κληρονόμου» του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε ουσιαστικά η Φώφη Γεννηματά σε σημερινές δηλώσεις της, εξηγώντας γιατί επέλεξε να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γ. Καμίνη, αντί του Ευ. Βενιζέλου. «Σηματοδοτούμε τη διεύρυνση και ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα στους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχθούν με το ΚΙΝ.ΑΛ», είπε.

Η εσωτερική κρίση οδηγεί σε τελικό «ξεκαθάρισμα» όσον αφορά  τις επιλογές, τη στρατηγική και τους προσανατολισμούς ενός φορέα που θέλει να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Η αποχώρηση Βενιζέλου διευκολύνει την ενεργό επανένταξη στο ΚΙΝ.ΑΛ πολλών στελεχών της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας και του παλιού ΠΑΣΟΚ, που θα επιχειρήσουν να ξαναδώσουν στο κόμμα «αντιδεξιό-προοδευτικό» προφίλ.

Παράλληλα βέβαια θα υπάρξουν αποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις στελεχών που ακολουθούν τη «γραμμή Βενιζέλου». Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η απήχηση στην εκλογική βάση θα είναι θετική και ότι η αποχώρηση Βενιζέλου όχι μόνο δεν θα «κοστίσει» σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, αλλά θα προκαλέσει «επαναπατρισμό» παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές στράφηκαν προς  τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης