Μπορεί τα φώτα της επικαιρότητας να έχουν εστιαστεί στα εκατομμύρια των προσφύγων που συρρέουν -κυρίως- στην Ευρώπη , αλλά ίσως πίσω απο τις κάμερες , εκεί που η ζωή έχει πολύ μικρή αξία συντελείται ένα ακόμα μεγαλύτερο δράμα. Εκατομμύρια άνθρωποι ξεσπιτώνονται και εγκαταλείπουν τα χωριά και τις πόλεις που ζούσαν. Είτε αναζητώντας την ασφάλεια είτε αναγκασμένοι εξαιτίας των πολιτικών αλλαγής των δημογραφικών δεδομένων μίας περιοχής που ακολουθούν οι εμπλεκόμενοι στις συρράξεις ή και ακόμα εξαιτίας φυσικών καταστροφών οδηγούνται σε βίαιη αλλαγή του τόπου διαμονής τους.
Πρόκειται για τους χαρακτηριζόμενους απο τους πολιτικούς επιστήμονες ως "εσωτερικά εκτοπισμένους" που ο αριθμός τους αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 40,8 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2015. Αυτό προκύπτει απο μια έκθεση που συντάχθηκε από το Norwegian Refugee Council (NRC) και την Geneva-based Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ιστορικά και αυτό αντανακλά το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχουν δεκάδες σημεία έντασης.
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Συρία και τοσο Ιράκ, αυξήθηκε κατά 1,3 και 1,1 εκατομμύρια, αντίστοιχα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Υεμένη όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που οργανώνονται απο την Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία και τα συμμαχικά της κράτη του Κόλπου ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις και επέβαλλαν οικονομικό αποκλεισμό εναντίον των Houthi στην Υεμένη τον περασμένο χρόνο, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Τα περισσότερα από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου της παγκόσμιας μετατόπισης. Η εσωτερική μετακίνηση μεγάλου αριθμούς ανθρώπων, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Σημειώνεται , ότι πέντε χώρες - Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν - ήταν ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες με εκτοπισμένα άτομα για περισσότερο από μια δεκαετία.Αυτό αποτελεί σαφή απόδειξη ότι ο εσωτερικά εκτοπισμός τις περισσότερες φορές τείνει να μετατραπεί σε μία μόνιμη κατάσταση , ακόμα και για δεκαετίες, γεγονός που ερμηνεύει τις πολιτικές βίαιου εκτοπισμού που ακολουθούν οι αντιμαχόμενες ομάδες σε περιοχές που έχουν τον έλεγχο.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2015 οι φυσικές καταστροφές έγιναν η αιτία για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 19,2 εκατ άνθρωποι σε Ινδία, Κίνα και Νεπάλ.
πηγή: premium.paratiritis