Αγορές

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων «έριξαν» τη Wall Street


Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς υπήρξαν εταιρικά μεγέθη α' τριμήνου τα οποία απογοήτευσαν τους επενδυτές, ενώ επανήλθαν οι ανησυχίες για την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ειδικότερα, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3%, πιάνοντας υψηλό σχεδόν επτά ετών, στο 3,07%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 2ετούς ανήλθε σε υψηλό δεκαετίας στο 2,57% και η απόδοση του 30ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 3,20%. Υπενθυμίζεται ότι υψηλότερες αποδόσεις σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις και χρήματα που φεύγουν από το χρηματιστήριο.

Παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του επόμενου μήνα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan επανέλαβε σήμερα την πεποίθηση του ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για τον αριθμό των αυξήσεων που θα πρέπει να γίνουν αυτό το έτος.

Θετική πορεία για τον δείκτη δολαρίου, με κέρδη 0,6% στις 93,23 μονάδες, ενώ κέρδη 1,7% σημείωσε ο δείκτης «φόβου VIX, φθάνοντας στο επίπεδο των 14,85 μονάδων.

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η άνοδος μόλις 0,3% των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο 2018, ενώ η αντίστοιχη αύξηση τον Μάρτιο ήταν 0,8%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,77% ή 192 μονάδων στις 24.706, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,68% στις 2.711 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,81% στις 7.351 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισε η Nike στα 69,50 δολ. με άνοδο 0,66 δολ. ή σε ποσοστό 0,96% και ακολούθησαν η Wal Disney με κέρδη 0,47% στα 102,92 δολ. και η Walmart με άνοδο 0,15% στα 84,52 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel  (-1,79%), η Caterpillar (-1,73%) και η 3M (-1,63%).

Η Home Depot Inc. έχασε 1,62% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με τα έσοδα να χάνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν και οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Ross ότι οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν μεγάλες παρά τις προσπάθειες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει στο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις