Πολιτική

Οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά και το Ιράν βουλιάζουν το πετρέλαιο


Σε επίπεδα κατώτερα των 30 δολαρίων διολισθαίνουν σήμερα τα futures του πετρελαίου, έπειτα από τις σημερινές απώλειες του κινεζικού χρηματιστηρίου, που το οδήγησαν σε bear market και εν αναμονή της άρσης των κυρώσεων του Ιράν

Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο θα επιστρέψει δυναμικά στην παραγωγή του αργού και θα διεκδικήσει μεγάλο ποσοστό αγοράς από την αντίπαλη Σαουδική Αραβία, το Brent έχασε σχεδόν 1,40 δολάρια, ή περισσότερο από 4,5% και διαμορφώθηκε σε χαμηλά 12 ετών στα 29,46 δολάρια το βαρέλι. 

Την ίδια στιγμή, το WTI καταγράφει απώλειες άνω του 5% και διαμορφώνεται στα 29,59 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει και στα 29,41 δολάρια και έχοντας χάσει πάνω από 10% αυτή την εβδομάδα. 

Οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν μπορεί να αρθούν ακόμα και τη Δευτέρα, κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το πέμπτο μεγαλύτερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, παρατηρητές της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν ότι η άρση θα καθυστερήσει μερικούς μήνες ακόμα. 

Η παραγωγή του Ιράν αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ή 3,7%, ένα μήνα αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων και κατά 400.000 έπειτα από έξι μήνες, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τις κυρώσεις και δεν σχεδιάζει να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου με αύξηση των εξαγωγών του, μετά την άρση. 

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, και ειδικά μετά το παγκόσμιο selloff που πυροδότησε το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Κίνας, οι ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως έχουν κορυφωθεί, και προστέθηκαν στους φόβους ότι η ζήτηση του αργού θα πέσει κατακόρυφα. 

Η ζήτηση ήταν ίσως το μοναδικό καλό μεταξύ των αντιξοοτήτων που προκάλεσαν οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού. Είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου που ανήκουν στον ΟΠΕΚ επιμένουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ήδη κλονισμένης αγοράς.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις