Αγορές

Οι αγορές προεξοφλούν το μετεκλογικό τοπίο στην οικονομία


Άρχισε η ανατιμολόγηση των ελληνικών assets. Ποιες είναι οι προσδοκίες των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανατιμολογούν οι επενδυτές της διεθνούς αγοράς τα ελληνικά assets, μετά την αναγγελία των πρόωρων εκλογών τρεις μήνες νωρίτερα από το μέχρι χθες βασικό σενάριο, καθώς αποσοβήθηκε ο κίνδυνος μιας σκληρής θερινής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ μετά τις βουλευτικές εκλογές εκτιμάται ότι θα σχηματισθεί μια κυβέρνηση περισσότερο φιλική προς την αγορά.

Το «άλμα» του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο κατά 6%, με διπλάσιο ποσοστό ανόδου του τραπεζικού δείκτη, όπως και η «βουτιά» της απόδοσης των 10ετών ομολόγων στο 3,16%, αντανακλούν τις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.

Σε μεγάλο βαθμό, η ανατιμολόγηση αποτελεί ράλι... ανακούφισης, καθώς η αγορά πλέον δεν φοβάται την επιβεβαίωση του πολύ κακού σεναρίου για την Ελλάδα, δηλαδή την έναρξη στο Eurogroup του Ιουνίου μιας σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους για τα πρόσφατα μέτρα παροχών και ελαφρύνσεων και την πιθανή επίδρασή τους στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5%.

Αυτή η προαναγγελθείσα αντιπαράθεση, μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών «παγώνει», καθώς είναι πάγια πρακτική των ευρωπαϊκών Θεσμών να μην προχωρούν σοβαρές διαπραγματεύσεις, όταν επίκειται μια εκλογική αναμέτρηση. Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις 30 Ιουνίου θα αναλάβει την ευθύνη να συζητήσει με τους Ευρωπαίους αν χρειάζονται διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα και αν μπορεί, σε αυτή την φάση, να γίνει μια αλλαγή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχει ζητήσει και η Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι εύκολη για την επόμενη κυβέρνηση, αφού οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι, κατά τις εκτιμήσεις τους, τα πρόσφατα μέτρα οδηγούν σε σοβαρές αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο.

Μετά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράουχ δήλωσε ότι «βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά». Για το 2020 ο αντίκτυπος των μέτρων είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το νέο σενάριο των αγορών για την κατεύθυνση που θα πάρει η οικονομική πολιτική ενσωματώνει από χθες μια πολύ σοβαρή πιθανότητα επανεξέτασης από μια κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι που θα φέρει και πάλι σε μια ισορροπία τη σχέση με τους Ευρωπαίους δανειστές και τους επενδυτές της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

 Οι αλλαγές που περιμένουν

Πέρα από τους υπολογισμούς για την κατεύθυνση που θα δώσει στην οικονομική πολιτική μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετατοπίζοντας το βάρος από την ενίσχυση των ασθενέστερων στην τόνωση της αγοράς, οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων προσβλέπουν στη λήψη μέτρων από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα επιταχύνουν την αύξηση του ΑΕΠ, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφεραν στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων στους “Financial Times”, σε άρθρο για την πορεία των ελληνικών ομολόγων προς την επάνοδο σε «επενδυτική βαθμίδα», το βασικό πρόβλημα που κάνει τους διαχειριστές κεφαλαίων να προβλέπουν ότι αυτό θα καθυστερήσει για δύο έως πέντε χρόνια δεν είναι πια η «σπάταλη» δημοσιονομική διαχείριση, αλλά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής και δεν μπορεί να υποστηρίξει μια γρήγορη μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.

Αν μια νέα κυβέρνηση καταφέρει, όπως περιμένουν οι αγορές, να ανεβάσει το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από το 1-1,5% που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να γίνουν και νέοι υπολογισμοί για ταχύτερη κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα σημαίνει ότι δεν θα δικαιολογείται πλέον το υψηλό premium επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, για το δανεισμό της, ενώ τα σοβαρά funds της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων θα μπορούν και πάλι να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ελληνικούς τίτλους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις