Οικονομία

Οι αγορές περιμένουν την τρόικα!


Στο… ψυγείο η έκδοση 10ετών ομολόγων, «παγώνουν» και οι εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ

«Πάγωσαν» έναντι της Ελλάδας τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που κινούνται στις αγορές ομολόγων και μετοχών, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Σε διεθνές περιβάλλον απόσυρσης κεφαλαίου από τις αναδυόμενες αγορές, λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, και αυξημένων κινδύνων για την ευρωζώνη, λόγω της αντιπαράθεσης της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για την οικονομική πολιτική, τα ελληνικά assets αντιμετωπίζουν εκροές επενδυτικών επενδυτικών κεφαλαίων, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξέρχεται επιτυχώς από το μνημόνιο.

Στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει βαρύ, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων στο 4,2%-4,3%, κάτι που σημαίνει, όπως δήλωναν τραπεζικά στελέχη στο Reuters, ότι η Ελλάδα, εάν εκδώσει 10ετή ομόλογα, θα πρέπει να τα διαθέσει με απαγορευτικά υψηλή απόδοση, 4,5%-5%. Έτσι, η έξοδος στην αγορά είναι ένα σχέδιο που παραμένει στο… ψυγείο.

Στο Χρηματιστήριο, η καθήλωση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο των 700 μονάδων είναι αποτέλεσμα κυρίως των εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Όμως, στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι η συμπεριφορά του ΧΑ, που είναι τρίτο φέτος σε απώλειες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, μετά την Τουρκία και την Νότια Αφρική, δεν εξηγείται μόνο με βάση την πολιτική μείωσης ρίσκου που ακολουθούν οι διαχειριστές στις αναδυόμενες αγορές.

Αυτό φάνηκε καθαρά χθες, όταν στις αναδυόμενες υπήρξε ανοδική κινητικότητα, μετά τις δηλώσεις Τραμπ κατά των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε πτωτική τροχιά.

Το ΔΝΤ δίνει "γραμμή"...

Στη μεταμνημονιακή εποχή, «πυξίδα» για την επενδυτική πολιτική των διεθνών κεφαλαίων έναντι της Ελλάδας θα είναι ο βαθμός συμμόρφωσης με τις πολιτικές που έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει «κλειδώσει» τη συμφωνία για τα βασικά μέτρα της μεταμνημονιακής περιόδου, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι θεωρητικά ελεύθερη να επιλέξει τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμόσει για να επιτύχει τους κεντρικούς στόχους του προγράμματος, κυρίως όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτή η ελευθερία είναι σχετική, από την οπτική γωνία των ξένων επενδυτών: η εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει το Ταμείο θα επιβραβεύεται με εισροές κεφαλαίων, οι παρεκκλίσεις θα τιμωρούνται με εκροές.

Οι οίκοι αξιολόγησης, οι τραπεζικοί και επενδυτικοί οίκοι τονίζουν το τελευταίο διάστημα με μονοσήμαντο τρόπο ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, ξεφεύγοντας από τα συμφωνημένα με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

ΔΕΘ και τρόικα

Από αυτή την άποψη, οι συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που προεξοφλούν αναβολή ή ματαίωση των προγραμματισμένων μειώσεων στις συντάξεις ενισχύουν τη νευρικότητα των αγορών.

Σήμερα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθεί η μείωση των συντάξεων, δηλώνοντας (στον “Real Fm”), ότι «από σήμερα και στο εξής, ο έλεγχος από τους εταίρους θα αφορά μόνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα ως μέλος της ευρωζώνης και τη μεταμνημονιακή εποπτεία που ακολουθήθηκε σε όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνιο. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αφήνονται πια στην πολιτική ελευθερία της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές περιμένουν να διαμορφώσουν καθαρή εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης μέσα στον Σεπτέμβριο. Στις 10 του μήνα έρχονται στην Αθήνα τα στελέχη της τρόικας, για να συζητήσουν το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής θα φανεί αν και σε ποιο βαθμό θα αλλάξουν τα μέτρα πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συντάξεις.

Λίγο νωρίτερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα έχει δώσει στους επενδυτές τα πρώτα δείγματα γραφής της οικονομικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Από τη σκοπιά των επενδυτών, το ζητούμενο να μην υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές, που θα διατηρήσουν τα ελληνικά assets σε ιδιότυπο καθεστώς επενδυτικής «καραντίνας»….

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα