ΕΥΖην

Οι 5 κρίσιμες δεξιότητες που διδάσκονται οι... κατάσκοποι


 Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να πάρουμε μία αληθινή εικόνα από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, πόσο μάλλον από την εκπαίδευση των κατασκόπων. Ενώ οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών συνεχίζουν να εργάζονται «στη σκιά», ένα άρθρο του Josef Hufelschulte στο περιοδικό Focus μας δίνει μία σπάνια ματιά από τη μυστική εκπαίδευσή τους.

Από το άρθρο κρατήσαμε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες δεξιότητες που μαθαίνουν οι νεοσύλλεκτοι στη γερμανική εκδοχή της CIA, τη BND: 

- Πώς να αποκτούν πηγές που θα τους αποκαλύπτουν μυστικά:

Η πιο σημαντική ίσως δεξιότητα ενός κατασκόπου είναι να αποσπά μυστικές πληροφορίες. Στο ρεπορτάζ του Focus, σε μία αξιωματούχο της υπηρεσίας δόθηκε η τοποθεσία ενός σημαίνοντος προσώπου που επισκεπτόταν τη χώρα και μετά από 90 λεπτά, η νεαρή γυναίκα γνώριζε την οικογενειακή του κατάσταση, την απασχόλησή του, την καριέρα του, τα χόμπι του και τους βαθμούς που είχε πάρει η κόρη του στις τελικές εξετάσεις της στο κολέγιο. Μέχρι το τέλος της συνάντησης, η αξιωματικός είχε ολοκληρώσει την αποστολή της και το σημαίνων πρόσωπο την είχε ερωτευθεί!

«Πρέπει επίσης να καταλαβαίνεις τι κινητοποιεί τους ανθρώπους και ποιες είναι οι αδυναμίες τους. Διότι αυτές τις πληροφορίες θα αξιοποιήσεις για να τους χειραγωγήσεις προκειμένου να σου δώσουν αυτό που θέλεις, δηλαδή μυστικές πληροφορίες» είχε αποκαλύψει η τέως αξιωματικός της CIA, Lindsay Moran, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Pursuit.

- Πρέπει να ξέρουν να ψεύδονται – και πότε ψεύδεται κάποιος άλλος:

Ο κόσμος των μυστικών υπηρεσιών περιλαμβάνει πολλά ψέματα και το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πράκτορες, είναι να γίνουν καλοί σε αυτά. Όχι μόνο στο να ψεύδονται, αλλά και στο να αντιλαμβάνονται πότε ψεύδεται κάποιος άλλος. Η εκπαίδευση αυτή ξεκινά από την πρώτη ημέρα, καθώς οι οικογένειες και οι φίλοι τους… κρατιούνται στο σκοτάδι σχετικά με την εργασία τους. Οι πράκτορες συχνά δημιουργούν περίτεχνες ιστορίες, τις οποίες χρησιμοποιούν για εξάσκηση, όταν συνάδελφοι τους απευθύνουν προσωπικές ερωτήσεις.

Όσο αφορά την εκπαίδευση για να αντιλαμβάνονται πότε κάποιος ψεύδεται, ως «σημείο αναφοράς» έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ο Μπιλ Κλίντον, με τους εκπαιδευόμενους να παρακολουθούν και να «μεταφράζουν» τις εκφράσεις του τέως προέδρου των ΗΠΑ στις συνεντεύξεις του κατά τη διάρκεια του «σκανδάλου Λεβίνσκι».

- Προηγμένες δεξιότητες οδήγησης – Πώς «χάνεις» κάποιον που σε ακολουθεί:

Όλες οι πτυχές της οδήγησης καλύπτονται. Οι νέοι πράκτορες διδάσκονται πώς να αποφεύγουν να τους ακολουθήσουν, πώς να αντιλαμβάνονται αν κάποιος τους ακολουθεί και πώς να τους «χάνουν». «Σου μαθαίνουν κόλπα, όπως το πώς να στρίβεις απότομα, ώστε να καταλάβεις εάν κάποιο αυτοκίνητο σε ακολουθεί» αποκάλυψε η Lindsay Moran σχετικά με την εκπαίδευσή της στην οδήγηση από τη CIA.

Οι πράκτορες της BND δεν μαθαίνουν απλώς να αποφεύγουν ύποπτες κινήσεις, αλλά και πώς να διαχειρίζονται υψηλής ταχύτητας και βίαιες καταδιώξεις. Τρεις από αυτούς «πιστώνουν» την επιβίωση τους από ένα κυνηγητό με πυροβολισμούς στους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας, στις δεξιότητες που απέκτησαν στην εκπαίδευση της οδήγησης.

- Πώς να διενεργούν κατασκοπεία σε περιοχές σε κρίση:

Επί έξι εβδομάδες οι μαθητευόμενοι πηγαίνουν σε μυστικό κατάλυμα, για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στις επιχειρήσεις κατασκοπείας, η οποία περιλαμβάνει εκρήξεις και αληθοφανή σενάρια, που αντιστοιχούν σε συνθήκες που επικρατούν σε χώρες με υψηλά επίπεδα τρομοκρατικής δραστηριότητας. Καλύπτονται τα πάντα, από το πώς να διαχειριστείς επίθεση σε πρεσβεία, έως πρώτες βοήθειες και εκκενώσεις ελικοπτέρων.

- Xρήση όπλων, αλλά από μία αμυντική σκοπιά: «Εάν πρέπει να κάνεις χρήση όπλου, κάτι έχει πάει πολύ στραβά».

Το μέρος της εκπαίδευσης που γίνεται σε τάξεις, διαρκεί όλη την ημέρα και καλύπτει από ξένες γλώσσες έως ψυχολογία. Το 20% των σπουδών σε τάξη περιλαμβάνει εκμάθηση του νόμου με πρακτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα πώς να διαχειριστείς μία απαγωγή σε ξένη χώρα – μία κατάσταση από την οποία συχνά μπορεί να κινδυνεύει ένας κατάσκοπος.

Οι τάξεις συνεχίζονται έως το βράδυ και καλύπτουν θέματα τόσο ποικίλα, όπως διεθνή πολιτική, Ισλάμ, γεωγραφία, ψυχολογία, παρατήρηση, φωτογραφική τεχνολογία και ξένες γλώσσες.

Στην τάξη που μελετήθηκε στο ρεπορτάζ του Focus, από τους 800 άνδρες και γυναίκες που είχαν υποβάλλει αίτηση, μόνο οι 40 κατάφεραν να αποφοιτήσουν.