Πολιτική

Οι 3+1 άξονες της οικονομικής πολιτικής – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης


Μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, το πακέτο φοροελαφρύνσεων και η αύξηση των μισθών θα περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την τετραετία αλλά και τις άμεσες δράσεις που έχουν κυρίαρχο στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας, θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού οδικού χάρτη για τη νέα θητεία, με τον διακαή πόθο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, να είναι πιο ορατός από ποτέ. Γνωρίζοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει game changer για την εγχώρια οικονομία και το επιχειρείν, ο πρωθυπουργός θα αναμένεται να στείλει μήνυμα σταθερότητας και αυτοπεποίθησης εντός Ελλάδας αλλά κυρίως προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα δρώμενα στη χώρα μας. Ένα τέτοιο μήνυμα έστειλε και χθες, μιλώντας στο Bloomberg, όπου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης δύο ετών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Εντός των τειχών όπου το πρόβλημα του πληθωρισμού και δη της ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης ταλανίζει τα νοικοκυριά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου, υπό την πρίσμα ότι τα μέτρα που θα ληφθούν και υλοποιηθούν, δεν θα διαταράξουν την ομαλή πορεία των δημοσιονομικών.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιβεβαιώσει την επέκταση του Market Pass και του «καλαθιού του νοικοκυριού» και να αναφερθεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κρύβει «άσους στο μανίκι του» και θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Ως βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, όπως άλλωστε είχε επισημανθεί και προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία, είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων. Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄επαγγέλμα αγρότες που έχουν παιδιά
  • την αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ( κόστος 49 εκατ. ευρώ)
  • επίδομα youth pass για χρήση στους κλάδους του τουρισμού
  • τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023 ( κόστος 40 εκατ. ευρώ). 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στις νέες αυξήσεις στις συντάξεις που θα λάβουν χώρα το 2024.

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα «ενεργοποιηθεί» την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα εξισωθεί μ’ αυτόν του κατώτατου μισθού. Η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 130 ευρώ μηνιαίως, θα συμπαρασύρει τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων, μετακλητών και συμβασιούχων, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα