Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκαν οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο στο Hilton. Αν και η ελληνική πλευρά προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων μιλώντας για πρόοδο, τελικά η χθεσινή συνάντηση ήταν ακόμη ένας μαραθώνιος και όχι ο τελικός. Κυβέρνηση και Θεσμοί διαφωνούν σε τρία βασικά σημεία: Τα κόκκινα δάνεια και το αφορολόγητο, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται πως αρνείται αρνείται να ξεκινήσιε τις επαφές αν δεν υπάρξει νέα συμβιβαστική πρόταση. 

Το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο έχει προγραμματιστεί για τις 15:00 το μεσημέρι. Οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ζητούν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις. «Το ΔΝΤ θέλει αίμα» έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος, με τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς για 1,2 επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης , οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40% . β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο » οι επικουρικές έως 120 ευρώ , τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από τα 9.100‎ ευρώ, παρότι οι θεσμοί ζητούν αφορολόγητο στα 8.180 ευρώ. Για τη διαπραγμάτευση η ίδια πηγή τόνιζε ότι το διακύβευμα στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ.  Σε ότι αφορά την απόδοση των μέτρων, θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δισ ευρώ έτσι θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Απριλίου. 

Η συνάντηση, που τελικά ήταν άκαρπη, είχε προγραμματισθεί αρχικά για τις 17:00 το απόγευμα, μετατέθηκε εν συνεχεία για τις 20:00 το βράδυ και τελικά πήγε μία ακόμη ώρα πίσω, μετά από αίτημα των δανειστών.

Η προχθεσινή συνάντηση είχε διαρκέσει δέκα ώρες και ολοκληρώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου ανάμεσα στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

2)Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, την σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πορτογάλος ομόλογός του, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

3)Κλείδωσε όπως φαίνεται ένας από τους έμμεσους φόρους που ζητούσαν οι δανειστές από την κυβέρνηση. Ο λόγος για την αύξηση στα τσιγάρα, που η επιβολή του έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των εταιριών και των ιδιοκτητών περιπτέρων. 

Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους καπνιστές αφού στα λεγόμενα φθηνά πακέτα θα είναι από 0,15 με 0,20 ευρώ, ενώ στα ακριβά η αύξηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το ένα ευρώ.

4)Ανεξέλεγκτη τροπή παίρνει η κατάσταση στην Ειδομένη. Ο συνδυασμός της κρατικής απουσίας και παράλληλα της ανεξέλεγκτης πλέον δράσης των «αλληλέγγυων» προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα, τις συνέπειες του οποίου είδαμε χθες όταν σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στη μεθοριακή γραμμή μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της πΓΔΜ και μεταναστών.

Ομάδες αλληλέγγυων φαίνεται ότι παίζουν με τη φωτιά και καλούν τους πρόσφυγες σε ανυπακοή. Η στάση τους το τελευταίο διάστημα είναι ανεξέλεγκτη, δυναμιτίζοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση. Το Σάββατο μάλιστα μοίρασαν φυλλάδιο, γραμμένο στα Αραβικά, στο οποίο καλούσαν τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα. Χθες περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες ταρακουνούσαν τα συρματοπλέγματα και ορισμένοι πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις των Σκοπίων, απεγνωσμένοι και ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Η Ειδομένη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να έριχναν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδόνιζαν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζόταν και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Όπως ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

5) Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιφέρει πλήγμα στην πορεία των οικονομιών σε ανατολική Ασία και Ωκεάνια, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής τους θα μειωθεί στο 6,3% από 6,5% το 2015, ενώ το 2017 θα περιοριστεί περαιτέρω, στο 6,2%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) οι οικονομίες της ανατολικής Ασίας παραμένουν εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ -εξαιρουμένης της Κίνας- θα διαμορφωθεί στο 4,8% από 4,7% πέρυσι, ενώ το 2017 και το 2018, η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,9%.

6)Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική, γνωστές ως BRICS, στέλνουν ένα μήνυμα με την νέα αναπτυξιακή τους τράπεζα: ότι δεν εξαρτώνται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα έχει όμως επιτυχία η NDB; Χρειάστηκαν τρία χρόνια μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας από τις χώρες BRICS, τις πέντε αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής. Ίσως η καθυστέρηση στην υλοποίηση να οφείλεται στη διαφορετικότητα των χωρών αλλά και τα ποικίλα εθνικά τους συμφέροντα. Για αρκετό χρονικό διάστημα οι τέσσερις χώρες δεν ήθελαν να συμβάλει η Κίνα τα περισσότερα χρήματα στο αρχικό κεφάλαιο, ανησυχώντας μήπως η τράπεζα περιέλθει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Τελικά όμως η Κίνα έδωσε το μεγαλύτερο ποσό για το αρχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας ότι η έδρα της New Development Bank (NDB) θα είναι η Σαγκάη. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ως αντάλλαγμα ο πρόεδρος της τράπεζας ορίζεται εκ περιτροπής από όλες τις χώρες BRICS. 

7)Εξονυχιστικούς ελέγχους στα γραφεία της κινεζικής τράπεζας Bank of China στο Μιλάνο διεξήγαγαν οι τοπικές ιταλικές αρχές, διερευνώντας το ενδεχόμενο παράνομης μεταβίβασης χρημάτων από την Ιταλία στην Κίνα.

Οι αρχές ελέγχουν ήδη 300 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κινέζοι. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται κυρίως, το υποκατάστημα της τράπεζας στο Μιλάνο.

8)Για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και της Ταϊβάν κατηγορείται ένας πλωτάρχης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που αποφάσισε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο ένοχος είναι ο πλωτάρχης Έντουαρντ Λιν, o οποίος έχει γεννηθεί στην Ταϊβάν και αργότερα έγινε Αμερικανός πολίτης. Σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού ναυτικού για το προσωπικό του προφίλ, που δημοσιοποιήθηκε το 2008.

9)Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη άρχισαν από τα μεσάνυχτα την εφαρμογή προσωρινής συμφωνίας ειρήνευσης, τονίζοντας ότι θα τηρήσουν την εκεχειρία παρά τις σποραδικές συγκρούσεις, στις ώρες, λίγο πριν την εφαρμογή της. Οι μάχες που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.200 ανθρώπους, στις συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούθι. Οι πολεμικές συγκρούσεις προκάλεσαν το ξέσπασμα εξοντωτικής ανθρωπιστικής κρίσης, σε μία από τις πιο φτωχές χώρες του αραβικού κόσμου. 

10)Το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», εισήλθε ξαφνικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κάποιου προβλήματος, όπως έκανε γνωστό η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η οποία ξεκίνησε προσπάθεια να σώσει τον πιο διάσημο «κυνηγό» εξωπλανητών, με αβέβαιη όμως κατάληξη.

Το τηλεσκόπιο είχε τεθεί σε λειτουργία το 2009 και η αρχική φάση της αποστολής του είχε ολοκληρωθεί πρόωρα το 2013 λόγω βλάβης, ενώ από το 2014 ξεκίνησε -έστω και με περιορισμένη λειτουργικότητα- η δεύτερη φάση του τηλεσκοπίου (γνωστή ως Κ2). Τώρα, η NASA ετοιμαζόταν να του αναθέσει μια νέα αποστολή ερευνών, στρέφοντάς το προς το κέντρο του γαλαξία μας, αλλά -36 ώρες πριν γίνει η σχετική «μανούβρα»- προέκυψε το αναπάντεχο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις