Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Η Ψήφιση του πουνομοσχεδίου, η παραίτηση της κ. Κατριβάνου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού Eurogroup, το θρίλερ με την τύχη της πτήσης της EgyptAir και τα εκλογικά αποτελέσματα σε Κύπρο και Αυστρία μονοπωλούν το ενδιαφέορν των ΜΜΕ.

1. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης όχι 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ απουσίαζαν ο 'Αδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

Κατά πλειοψηφία και με 152 ψήφους, υπερψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή, (δημοσιονομικός κόφτης) την οποία στήριξαν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης πλην της Βασιλικής Κατριβάνου από το ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με όλη την αντιπολίτευση καταψήφισαν.

Ο κ.Κατριβάνου καταψήφισε και το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Χρυσή Αυγή επί συγκεκριμένων άρθρων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν ορισμένα από αυτά.

2. Με στόχο την εκταμίευση της αυξημένης δόσης, αλλά και το θέμα χρέους, προσέρχεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, στο Euroworking Group (EWG). Η σημερινή συνεδρίαση είναι ουσιαστικά αυτή που θα καθορίσει τις αποφάσεις τις οποίες θα κληθεί να λάβει αύριο το Eurogroup. Μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι το EWG θα εισηγηθεί και το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση δόσης που θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11,5 δισ. ευρώ. Περί τα 5,7 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας προς το εξωτερικό και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν σταδιακά και σε δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση περιμένει ακόμη αποφάσεις της ΕΚΤ που αφορούν στην επαναφορά του waiver, δηλαδή του κανονικού καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζουν να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει κάποια απόφαση που θα κλείνει το ζήτημα. Πάντως στο θέμα του χρέους το ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της 24ης Μαϊου, είναι πιθανό.

3. Την εκτίμηση ότι τα βαριά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιτείνουν πολλαπλασιαστικά την φθορά τόσο στο κυβενητικό επιτελείο όσο και στην κοινωνία υπογραμμίζουν στη Νέα Δημοκρατία μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ενδεικτικό είναι και το «τιτίβισμα» του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, μετά την διαφοροποίηση της Βασιλικής Κατριβάνου. «Κατριβάνου. Η πρώτη απώλεια μετά τη συνθηκολόγηση...», σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter o κ. Κουμουτσάκος. Την ίδια ώρα στη Συγγρού χαράσσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα, επιμένοντας όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του στη Βουλή στο αίτημα για εκλογές. Το γαλάζιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, στόχο για τον οποίο υπερθεμάτισε και ο ίδιος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στερούνται εμπιστοσύνης από τους εταίρους και εμφανίζονται ανίκανοι και δίχως πολιτική βούληση να προβούν στις απαιτούμενες τομές στην οικονομία και τη δομή του κρατικού μηχανισμού. «Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που να κάνει μεταρρυθμίσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στη ΝΔ αλλά σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο είναι σήμερα πλειοψηφικό, αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού και θα εκφραστεί πλειοψηφικά από τη ΝΔ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, με κεντρικό σύνθημα την «μεταρρυθμιστική επανάσταση».

4. Απαντήσεις στα μαύρα κουτιά για τη συντριβή του  Airbus A-320 της EgyptAir βόρεια της Αλεξάνδρειας την περασμένη εβδομάδα ψάχνουν οι αρχές. Οι Αιγύπτιοι συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες και πλέον με υποβρύχια ρομπότ ψάχνουν στα τρία χιλιόμετρα βάθος για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών. Την ένταξη του υποβρυχίου στις δυνάμεις που διεξάγουν την έρευνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Φατάχ αλ Σίσι εξηγώντας ότι αυτό γίνεται για να ερευνηθούν οι περιοχές όπου τα νερά είναι πολύ βαθιά προειδοποιώντας ότι οι έρευνες για την καταστροφή θα πάρουν καιρό. Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη συντριβή του Airbus 320 ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι εξακολουθούν να εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και ζήτησε να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα. «Ερευνητικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου, έχουν ένα υποβρύχιο που μπορεί να φτάσει 3.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα», δήλωσε ο Σίσι απευθυνόμενος σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια ενός εργοστασίου λιπασμάτων στο λιμάνι Νταμιέτα. «Σήμερα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της περιοχής της συντριβής του αεροπλάνου, επειδή εργαζόμαστε σκληρά για να ανακτήσουμε τα μαύρα κουτιά». Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μαύρων κουτιών συνεχίζονται στα δυσπρόσιτα βάθη της Μεσογείου, καθώς μόνο αυτά μπορούν να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Airbus A320.

5. Αρχίζει την Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Η περιοχή, σύμφωνα με το Mega, έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Στην περιοχή θα φτάσουν αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη ξεκινούν από την Αττική πάνω από 10 διμοιρίες. Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας για τον φόβο των αντιδράσεων ενω στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά το ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

6.  Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές της Αυστρίας προηγείται με 51,9% ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ το 48,1% συγκέντρωσε ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Μόνο σήμερα το απόγευμα θα είναι δυνατόν να ειπωθεί ποιος θα είναι για τα επόμενα έξι χρόνια ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, όταν πλέον θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου 900.000 και αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου. Συνοπολογιζόμενων και των προβλέψεων για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων με ένα ποσοστό λάθους στο 0,7%, το τελικό αποτέλεσμα φέρεται ότι θα είναι στο 50 - 50 για έκαστο των υποψηφίων, που σημαίνει ότι και στο οριστικό τελικό αποτέλεσμα η διαφορά των δύο υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα οριακή, σε λίγες μόνον χιλιάδες ψήφους, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής και ως εκ τούτου ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

7. Την παραίτηση της, από την θέση της στη Βουλή, μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας στο facebook ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, μετά την καταψήφιση των άρθρων που αφορούσαν τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη και το νέο υπεραταμείο. Στη δήλωσή της η κ. Κατριβάνου κάνει λόγο για «διαρκή επιτροπεία» αλλά και για πολιτικά αδιέξοδα, αφού, όπως γράφει, αδυνατεί να σκεφτεί οποιαδήποτε εναλλακτική. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε τις αντοχές της αλλά και τις αντοχές του Μαξίμου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είχε ταχθεί υπέρ των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά νησιά, σε Ειδομένη και Πειραιά και είχε χαρακτηρίσει ντροπή τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών στην Κόρινθο. Χαρακτηριστικά για το ΝΑΤΟ η κ. Κατριβάνουν είχε κάνει έκκληση αντίστασης στην στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις που εξέφρασαν ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ όσο και ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος αμφισβητούν στην πράξη τη Σύμβαση της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

8.

Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στην Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών , θα εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα. Ανάμεσα τους είναι και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), το οποίο δηλώνει «αδελφό» κόμμα με την «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι ότι την είσοδο στην Βουλή των «μικρών» κομμάτων δεν απέτρεψε η αύξηση από το 1,8 στο 3,6% του εκλογικού μέτρου για την συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή εδρών. Ρεκόρ σημείωσε η αποχή , η οποία για πρώτη φορά έφτασε στο 33,26%. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένουν πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα , αλλά με μειωμένα τα ποσοστά τους από το 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) 'Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%). Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)

ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)

ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)

Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)

Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)

9. «Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς ιδίως στο θέμα της υποστήριξης της Ελλάδας μέσω μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας Συνόρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ στην κυριακάτικη Welt και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή προστασία συνόρων, η οποία να μπορεί να λαμβάνει δικά της μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων επί τη βάσει της δικής εκτίμησης της κατάστασης «. Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνονται το δίκαιο παροχής οδηγιών από την Κομισιόν καθώς επίσης και η κοινοβουλευτική επιτήρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η λειτουργία δεν προβλέπεται για την FRΟNTEX και καμία FRONTEX δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα χωρίς την άδεια της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. «Αυτό πρέπει επιτέλους να το αλλάξουμε «, όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα ο Λάμπσντορφ.

10.  Τουλάχιστον 17 κορίτσια βρήκαν τραγικό θάνατο κι ακόμα πέντε τραυματίστηκαν στην Ταϊλάνδη όταν ξέσπασε φωτιά στο οικοτροφείο τους, στα βόρεια της χώρας. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, όταν πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, ηλικίας από 5 έως 13 ετών, είχαν αποκοιμηθεί, σύμφωνα με την αστυνομία. Αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως 38 μαθήτριες βρίσκονταν στον κοιτώνα του σχολείου Pithakkiart Witthaya στην περιοχή Chiang Rai, οικοτροφείο στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά από τις φτωχές φυλές της περιοχής. Δύο κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται και από τα πέντε που τραυματίστηκαν, τα δύο είναι σοβαρά.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις