Οικονομία

"Λουκέτο" από Δευτέρα σε διαγνωστικά κέντρα


Ληξιπρόθεσμες οφειλές μίας δεκαετίας, ζητούν οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, ειδάλλως προειδοποιούν πως θα αναστείλουν επ' αόριστον τις δραστηριότητές τους, ακυρώνοντας προγραμματισμένες εξετάσεις ασθενών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, πρόκειται για οφειλές 60 εκ. ευρώ.

Τα αιτήματα των κέντρων στηρίζει ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Όπως γράφει η Καθημερινή, προηγήθηκε άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, στο υπουργείο Υγείας, την περασμένη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι για το 2018 οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 480 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ανέρχεται για το 2018 σε 368,5 εκατ. ευρώ, οι πάροχοι υποχρεούνται να "επιστρέψουν" στον οργανισμό μέσω του μηχανισμού του claw back (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης) 110 εκατ. ευρώ.

Το claw back του α΄ εξαμήνου του 2018 έχει ήδη καταλογιστεί στους παρόχους.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, οι οποίοι βλέπουν να συσσωρεύονται περικοπές και από προηγούμενα έτη κάνοντας λόγο για "ψαλίδισμα" των εσόδων τους που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 45%, έχουν θέσει στο υπουργείο Υγείας ως κόκκινη γραμμή να μη χρεωθεί το claw back του β΄ εξαμήνου του 2018.

Σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Πλαγιαννάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τον συμψηφισμό του claw back και πρότεινε να γίνει ανακατανομή ποσών εντός του υπάρχοντος κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον διαφορετικό επιμερισμό του claw back.

Έτσι, από τη Δευτέρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ξεκινούν απεργία διαρκείας, κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα εργαστήρια των δημόσιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας και νοσοκομεία).

Εν τω μεταξύ, σε αναστολή παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, που ζητεί την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών.  

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών και την Καθημερινή