Πολιτική

Ο χρόνος δουλεύει γιά την κυβέρνηση


Η πλειοψηφία λέει «όχι» σε πρόωρες εκλογές και προβλέπει εξάντληση 4ετίας.Τι αποκαλύπτουν τα «ψιλά γράμματα» στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Ενώ τα ΜΜΕ εστιάζουν στην πρόθεση ψήφου και στην ποσοστιαία διαφορά  μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, τα επιμέρους στοιχεία της νέας δημοσκόπησης που διενήργησε η Metron Analysis για την εφημερίδα «Νέα», γίνονται αντικείμενο ανάλυσης και προβληματισμού στα επιτελεία των κομμάτων. Οπως διαπιστώνεται, ενώ η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχοντας «πιάσει ταβάνι», το μεγαλύτερο - και σταδιακά αυξανόμενο - κομμάτι του εκλογικού σώματος τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και υπέρ της συνέχισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 Η ανάλυση των στοιχείων σε συνάρτηση με τα ευρήματα παλαιότερων δημοσκοπήσεων αποκαλύπτει επίσης μία αργή διεργασία αλλαγών στην κοινή γνώμη και στο εκλογικό σώμα.  Οπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές, οι αλλαγές αυτές δείχνουν ότι «ο χρόνος δουλεύει για την κυβέρνηση».

Πέραν της πρόθεσης ψήφου (https://www.sofokleousin.gr/archives/364318.html) τα «ψιλά γράμματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης αναδεικνύουν και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως ότι το 60% είναι υπέρ του κοινωνικού μερίσματος, το 56% θεωρεί «αδιάφορη» την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία της ΔΗΣΥ, οι αρνητικές γνώμες για κάθε έναν από τους πολιτικούς, είναι περισσότερες από τις θετικές, ενώ για τις πλημμύρες στη Δ. Αττική το 96%, θεωρεί πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ξεκινούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις φωτιές στα δάση.

Η δυναμική των κομμάτων

Καταγράφεται επίσης, ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο και μετά, καθώς από το 21,9% του Μαΐου αυξήθηκε σταδιακά στο 24,1% τον Νοέμβριο (με ενδιάμεσους σταθμούς το 21,4% τον Ιούνιο, 22,2% τον Ιούλιο, 22,7% τον Σεπτέμβριο, 23,6% τον Οκτώβριο και 24,1% τον Νοέμβριο.

Η Ν.Δ. αντίστοιχα, στην ίδια περίοδο, δείχνει μια οριακή κάμψη, η οποία παγιώνει την άποψη ότι έχει πιάσει «ταβάνι» η επιρροή της στο εκλογικό σώμα. Ειδικότερα με αναγωγή ψήφου το ποσοστό της είναι τον Νοέμβριο στο 35,6%, από 34,6% τον Οκτώβριο, 36,7% τον Σεπτέμβριο, 37% τον Ιούλιο, 37,7% τον Ιούνιο και 36,9% τον Μάιο.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα, για το «ποια είναι η εντύπωση σας για το έργο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα; Θετική ή αρνητική;», καθώς τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα, είναι χαμηλότερα των ποσοστών που λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου! Για την κυβέρνηση το 73% εκφράζει «αρνητική» γνώμη και μόνο το 16% την αξιολογεί «θετικά». Αυστηρό είναι το δείγμα των ερωτηθέντων και με την ΝΔ: Το 67% έχει «αρνητική» γνώμη και μόλις το 18% έχει θετική.

Πρόωρες εκλογές ή όχι;

Στο ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη προοπτική διακυβέρνησης για τη χώρα και τι νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα», το 37% απαντά «να συνεχίσουμε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Μάλιστα το ποσοστό είναι αυξανόμενο από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικότερα τον Μάιο οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα αντιστοιχούσαν στο 29%, τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 30%, τον Σεπτέμβριο στο 33%, τον Οκτώβριο στο 35%  και τον Νοέμβριο στο αυξήθηκε περαιτέρω στο 37%.

Στο άλλο ερώτημα και συγκεκριμένα «Να πάμε σε πρόωρες εκλογές;» θετικά απάντησε το 29%, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 28% του Σεπτεμβρίου, αλλά μειωμένο σε σύγκριση με το 33% του Σεπτεμβρίου, το 30% του Ιουνίου και του 33% του Μαΐου.

Στο τρίτο ερώτημα της ενότητας, «να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό κάποιο άλλο πρόσωπο», το ποσοστό ήταν τον Νοέμβριο στο 27%, από 30% τον Οκτώβριο, 28% τον Σεπτέμβριο και 33% τον Ιούνιο και τον Μάιο.

Ακόμη, το 61% των ερωτηθέντων, θεωρεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, το 34% «βλέπει» πρόωρες εκλογές, και το 5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Πλειοψηφούν οι αρνητικές γνώμες

Σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλειοψηφούν οι αρνητικές γνώμες για όλους. Ειδικότερα πρώτη στις θετικές γνώμες έρχεται η Φώφη Γεννηματά (συνέβαλε και η εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο) με ποσοστό 44%, αλλά οι αρνητικές γνώμες που έχει φτάνουν στο 53%.

Ακολουθεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με 39% θετικές γνώμες, αλλά και 59% αρνητικές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 26% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές. Ο Πάνος Καμμένος έχει 17% θετικές γνώμες και 81% αρνητικές. Τη χειρότερη επίδοση έχει ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής με 9% θετικές γνώμες και 87% αρνητικές.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, στην πρώτη θέση έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 23%, επίδοση σταθερή από τον Οκτώβριο που ήταν επίσης στο 23%, αλλά μειωμένη σε σχέση με το 25% που ήταν από τον περασμένο Μάιο.

Έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ποσοστό ίδιο με εκείνο του Οκτωβρίου, αλλά αυξημένο σε σύγκριση με το 13% του Σεπτεμβρίου, το 12% του Ιουνίου και το 14% του Μαΐου.

Οι εκλογές στη ΔΗΣΥ 

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση εκλογής της κ. Γεννηματά στην ηγεσία της ΔΗΣΥ, θετικά εκφράζεται το 29% των ερωτηθέντων, αρνητικά το 12%, ενώ «αδιάφορη» θεωρεί την εκλογή της το 56%.

Αξιοσημείωτο είναι το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (53%) το επιτυγχάνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών και το χαμηλότερο (17%) στις ηλικίες 35-44 ετών.

Μέρισμα και πλημμύρες 

Θετικά υπέρ της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τάσσεται το 60% του δείγματος, αρνητικά το 30% και το 10% ούτε υπέρ ούτε κατά.

Για τις ευθύνες για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δ. Αττική, το 96% δηλώνει πως «οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ξεκινούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις φωτιές στα δάση».

Επίσης θεωρούν οτι:

- Κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργολάβοι και πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης για τις καταστροφές, σε ποσοστό 93%, 

- Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πολιτικές ευθύνες σε ποσοστό 87%.

- Οι μηχανισμοί του κράτους ήταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σύμφωνα με το 80%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις