Χρηστικά

Ο Βig Brother της εφορίας: «Σκανάρονται», ελέγχονται τα πάντα!


Έρχεται το e-περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους. Τι πρέπει να δηλώσουν, ποιες βαριές «ποινές» περιμένουν τους… παραβάτες

Στο σκάνερ της εφορίας μπαίνουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Οι τελευταίοι θα κληθούν να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας (e-περιουσιολόγιο), καταθέσεις ακίνητα, ομόλογα, μετοχές κτλ. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα είναι συνδεδεμένο μ’ όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, δίνοντας στις ελεγκτικές αρχές τη δυνατότητα να διασταυρώσουν τα πάντα, περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.

Όσοι φορολογούμενοι «πιαστούν» να έχουν αποκρύψει περιουσία, κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα και υπό περιπτώσεις απειλούνται με κατάσχεση του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε!
Μέσω του «φακελώματος» των περιουσιακών στοιχείων και της διασύνδεσης του e-περιουσιολογίου με το Taxisnet, E9, Κτηματολογίου, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να «σφίξει» τον κλοιό σ’ όσους αποκρύπτουν εισοδήματα-περιουσιακά στοιχεία, ενισχύοντας σημαντικά τη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Η εφορία θα έχει στα χέρια της και προς χρήση, ένα «σούπερ όπλο», μια τεράστια βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται τα πάντα: Εισοδήματα, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, οχήματα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, σημαντικά χρηματικά ποσά εκτός τραπεζών, καταθέσεις, συνάλλαγμα, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, επιχειρηματικές συμμετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ράβδους χρυσού.

Οι 10 παράμετροι του περιουσιολογίου

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του πρώτο τριμήνου του 2019, είναι τα εξής:

  1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες)
  2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
  3. Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό, και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.
  4. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
  5. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
  6. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
  7. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
  8. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
  9. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
  10. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα