Άμυνα & Διπλωματία

Ο Τσίπρας στη Μόσχα για «επίθεση φιλίας» - Κυπριακό και ενεργειακά στο επίκεντρο


Προσπάθεια να σπάσει ο πάγος στις διμερείς σχέσεις

Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, που δοκιμάστηκαν έντονα το προηγούμενο διάστημα, βλέπει το Μαξίμου το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση, που διατηρεί σε άριστο κλίμα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και βγήκε αλώβητη από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για το μείζον ζήτημα των συντάξεων, επιλέγει να στραφεί προς την Ρωσία, επιθυμώντας να αποκαταστήσει τις ισορροπίες με ένα σπουδαίο γεωστρατηγικό παίκτη με σημαντική επενδυτική δυναμική.

Η εξομάλυνση των διαφορών και η εκτόνωση της έντασης που δημιουργήθηκε με βασικό «πυρήνα» το Σκοπιανό, αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική διπλωματία και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διατηρεί παράλληλα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς, που αποτελούσε «persona non grata» για τους Ρώσους, δεν βρίσκεται πια στο διπλωματικό «κάδρο», γεγονός που ενδεχομένως διευκόλυνε την προσπάθεια να ανοίξει πάλι ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών και να αρχίσει η σταδιακή «γεφύρωση» των σχέσεών.

Στην ατζέντα οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις, άλλωστε, έχουν περίοπτη θέση στην ατζέντα Τσίπρα κατά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν αλλά και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ. Η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα καθώς και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία θα τεθούν επί τάπητος. Στο επίκεντρο τα ενεργειακά, οι μεταφορές, οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, το διμερές εμπόριο και η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας και ενέργειας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται το Κυπριακό, καθώς επίσης και το ενεργειακό παιχνίδι που στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Στη Μόσχα θα βρίσκεται από την 5η Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον περασμένο Αύγουστο.