Αγορές

Ο Τσίπρας ηρέμησε τις αγορές - Μεγάλη άνοδος στο ΧΑ, ενισχύονται τα ομόλογα


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από 7 ημέρες πτώσης και μεγάλων απωλειών, που έφεραν τους δείκτες στα  όρια έσχατων στηρίξεων.  Καταλύτης η ομιλία και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που απομάκρυναν τους φόβους για παροχολογία και χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανάλογη  είναι και η επίδραση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία ενισχύονται σήμερα – οι αποδόσεις τους πέφτουν.

Στο ΧΑ η βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος συνδυάζεται με ισχυρή τεχνική αντίδραση, η οποία αναμενόταν καθώς όλοι οι δείκτες και τα περισσότερα blue chips έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα, προσφέροντας αγοραστικές ευκαιρίες.

Οι βασικοί δείκτες  κινούνται τώρα ανοδικά, καταγράφοντας  εντυπωσιακά κέρδη. Κατά 2,5% ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης στις 705 μονάδες. Ο FTASE  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίσει επίσης 2,5% στις 1.855 μονάδες.  Αλμα +4,6% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης.

Οι τραπεζικές μετοχές που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες τις προηγούμενες εβδομάδες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και προσελκύουν αγοραστές.  Στο +5% η Alpha, περίπου 4,5% κερδίζουν Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, +1,4% η Attica.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ακολουθούν ΕΧΑΕ +4%, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ +3,5%, ΟΤΕ +3%,  ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο +2,8%.

Πάντως, παρά τη θετική εικόνα στο ταμπλό, η επιφυλακτικότητα είναι παρούσα, όπως υποδηλώνει ο χαμηλός τζίρος (9,4 εκατ. ευρώ σε 2 ώρες συναλλαγών). Είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλει. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  επισημαίνουν ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη τάση και δυναμική. Κρίσιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις.