Με Άποψη

Ο Τραμπ φεύγει, το «δηλητήριο» μένει


 Ο Τραμπ έχασε οριακά τις εκλογές, αλλά οι απόψεις και οι αντιλήψεις που εκφράζει δεν ηττήθηκαν. Τις ενστερνίζονται περίπου οι μισοί Αμερικανοί πολίτες, που έσπευσαν να τον υποστηρίξουν στις κάλπες.

Ο “τραμπισμός” έχει διαποτίσει σαν δηλητήριο την πολιτική ζωή της χώρας. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλά και να περάσει πολύς χρόνος για να γυρίσουν οι ΗΠΑ σελίδα - αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

“Η χώρα δεν θα συνέλθει γρήγορα από το δηλητήριο του “τραμπισμού”, το οποίο θα παραμείνει ως καταστροφική πολιτική δύναμη” εκτιμά σε κύριο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό  Spiegel . Οπως επισημαίνει, ο απερχόμενος πρόεδρος πήρε πολύ περισσότερες ψήφους απ' ό,τι το 2016. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι τον υποστηρίζουν, αν και επί της θητείας του τα θύματα φυλετικής βίας πολλαπλασιάστηκαν, τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας έγιναν καθημερινό φαινόμενο, ενώ πάνω από 234.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική κακοδιαχείριση της πανδημίας.

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία του ο Μπάιντεν πρόβαλε μετ' επιμονής ένα επιχείρημα: Οτι ο Τραμπ “καταστρέφει την Αμερική”, ότι “γκρεμίζει τα θεμέλια και προδίδει τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν οι ΗΠΑ”.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στην πλευρά των συντηρητικών ψηφοφόρων που ακολουθούν παραδοσιακά τους Ρεπουμπλικάνους.

Το Spiegel σημειώνει πως ο Μπάιντεν ενσαρκώνει τώρα την ελπίδα ότι μετά την υστερία των χρόνων Τραμπ, είναι δυνατή η επιστροφή στην ομαλότητα. Επισημαίνει όμως ότι όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, αυτό θα παραμείνει όνειρο.  “Με τη Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, ο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να περάσει νόμους από το Κογκρέσο. Δεν θα του απομείνει άλλη λύση από το να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα”.

 "Από τον Μπάιντεν δεν πρέπει να φοβάται κανείς ούτε πόλεμο στο twitter, ούτε καμπάνιες μίσους", εκτιμά η Süddeutsche Zeitung. "Θα επιλέξει έναν ήσυχο και συνετό τόνο".

Μετά την τετραετία Τραμπ αυτός ο τόνος θα ηχεί ξένος στην Ουάσιγκτον. Πολλοί τον λαχταρούν, άλλοι θέλουν περισσότερα. Και περιμένουν πολλά από τον Μπάιντεν. 

Διαβάστε επίσης