Πολιτική

Ο Τόμσεν τραβάει το σχοινί, ανέφικτο το πλεόνασμα 3,5%


Η ισορροπία στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και χρέος είναι το βασικό ζητούμενο για το ΔΝΤ, όπως προκύπτει για μια ακόμη φορά, αυτήν τη φορά από τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου άσκησε κριτική για την επιμονή στον στόχο του πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ τονίζοντας ότι θα απαιτηθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ. "Αν Ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες", επαναλαμβάνοντας όσα είπε χθες η Κρ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως η συζήτηση για το θέμα του χρέους μόλις έχει τεθεί, σε μικρό βαθμό,  καθώς οι διαβουλεύσεις είχαν στο επίκεντρο κυρίως πολιτικές, μεταρρυθμίσεις κλπ. Εκτίμησε οτι είναι εφικτό να επιτευχθεί ελάφρυνση χρέους χωρίς "κούρεμα". Όπως είπε η ελάφρυνση δεν χρειάζεται να γίνει κατ΄ ανάγκην όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα

Κατά τ άλλα στο στόχαστρο του Τόμσεν μπήκε και η ισχύουσα κατάσταση με το αφορολόγητο στην Ελλάδα, ζητώντας διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με σκοπό να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια.

«Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο φορολογικό σύστημα. Η φοροαποφυγή ενισχύεται και η συλλογή φόρων μειώνεται. Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση. Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των πολιτών στην Ελλάδα που εξαιρούνται από την καταβολή φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά 

Όπως υποστήριξε, χωρίς λήψη μέτρων η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2016 και η χώρα θα βρεθεί σ' ένα "φαύλο κύκλο".

Παράλληλα, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν".

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο Τόμσεν θεωρεί ότι έχει αδύναμη ζήτηση και οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν χρόνο για να επαναφέρουν την ανεργία σε καλύτερα επίπεδα.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε πως κάνει το σωστό και ότι μπορεί να κάνει περισσότερα αν της ζητηθεί, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις