Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός κόμματος ο Στ. Κοντονής - Ατυπη διαγραφή

Μείζον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ η στάση του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή, ο οποίος παραιτήθηκε από τα κομματικά όργανα εκφράζοντας δημοσίως την άποψη ότι με τις αλλαγές που έγιναν  στον Ποινικό Κώδικα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, "πέφτουν στα μαλακά" τα καταδικασθέντα στελέχη της Χρυσής Αυγής και διατηρούν τα πολιτικά του δικαιώματα.

Οι δηλώσεις Κοντονή προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ο πρώην υπουργός έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος, προχωρώντας ατύπως στην πρώτη στην ιστορία του κόμματος άτυπη διαγραφή στελέχους του.

«41 χρόνια είμαι κομμουνιστής στην Ανανεωτική Αριστερά κι εκεί παραμένω απαρέγκλιτα», ήταν η απάντηση του κ. Κοντονή.

Πάντως ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι η παραίτηση του δεν συναρτάται με το θέμα του Ποινικού Κώδικα, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά "με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου".

Ανακοινώσεις-αντεγκλήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρώην βουλευτή ότι με τη στάση του επέλεξε «να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί».Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ το γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει:

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, "κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά". Προφανώς, κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Ο καθείς και οι επιλογές του».

Η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δήλωση του Στ. Κοντονή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, όπου είπε:

«Μετά από 41 χρόνια στην Αριστερά, λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες. Οταν ήμουν υπουργός, είχα πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να πάμε με αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη. Είχα μιλήσει για τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας, για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για τα θέματα του βιασμού, όπως και για τα βασανιστήρια. Αυτό που προπαγάνδισε η Νέα Δημοκρατία, ότι εγώ παραιτήθηκα δήθεν για το συγκεκριμένο θέμα, είναι απολύτως ψευδές. Δεν έχω δεκαετίες στην πολιτική, 41 χρόνια είμαι κομμουνιστής στην Ανανεωτική Αριστερά κι εκεί παραμένω απαρέγκλιτα».

Πολιτική εκμετάλλευση

Νωρίτερα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού για τον Ποινικό Κώδικα και την Χρυσή Αυγή είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου, τη στιγμή που η κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση και να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να «ρίξει στα μαλακά» τη Χρυσή Αυγή.

Το απόγευμα, με δήλωσή του, ο Σταύρος Κοντονής δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έκταση την οποία πήραν οι δηλώσεις του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαστρέβλωση των λεγομένων του, αλλά χρησιμοποιώντας και σκληρή γλώσσα για την ανακοίνωση του κόμματός του.

Σε νέα του δήλωση ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «συνήθη πρακτική» διαστρέβλωσης των λεγομένων του από τη Νέα Δημοκρατία και εξηγούσε ότι δεν παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα και της Χρυσής Αυγής, αλλά για την «καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος»

Έδωσε, όμως, και απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί «προπαγάνδας» και «απαράδεκτων δηλώσεων», επιστρέφοντας τους χαρακτηρισμούς και κάνοντας λόγο για « μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού».

Η δήλωση Κοντονή

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, και απαξιώ να τη σχολιάσω».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις