Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει - Τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα


Το προανάκρουσμα ριζικών αλλαγών στο κόμμα - σε σημείο επανίδρυσης - αποτέλεσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (την πρώτη μετά τις εθνικές  εκλογές). Η τοποθέτησή του δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι κύριος στόχος του είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού κόμματος, το οποίο να βρίσκεται σε αντιστοίχιση με την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων του, που έφτασαν τους 1.781.000.
 
«Δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησίασε εκλογικά το 32% και οργανωτικά να έχει μείνει στο κόμμα του 3%», μάς δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερο κομματικό στέλεχος.
 
Για το κόμμα - σκαντζόχοιρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στην ΚΕ: «Δεν είναι αριστερό, μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό, να  κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα, τη μεγάλη μάζα όλων όσων μας ακολουθούν»  σημειώνοντας ότι σήμερα τα  οργανωμένα του μέλη του κόμματος αντιστοιχούν, «μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων» (σ.σ. κινούνται γύρω στις 30.000, με σαφώς λιγότερα τα ενεργά).
 
Κατέστησε σαφές δε, ότι στοχεύει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας:  «Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε».

Στην ίδια ομιλία ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το περίγραμμα του νέου κόμματος, που θα επιδιώξει να διαμορφωθεί, αναφέροντας: 

  • Κόμμα μαζικό: Με μέλη που αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων.
  • Κόμμα νεανικό. Έχουμε 38% στις ηλικίες 17-24. Δε γίνεται να μην έχουμε μια μαζική οργάνωσης νεολαίας.
  • Κόμμα λαϊκό. Είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές. Δε γίνεται να μην έχουμε Μαζικές οργανώσεις και γραφεία παντού, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.
  • Κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο. Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Με συχνά δημοψηφίσματα για τις κρίσιμες αποφάσεις. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη δράση και τη συμμετοχή στις αποφάσεις.
  • Κόμμα με ισχυρή ταυτότητα. Με όραμα και στόχο το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Κόμμα αριστερό. Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Μια Αριστερά που να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους και να μη το βάζει στα πόδια στα δύσκολα
  • Κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το συνέδριο και η εκλογή προέδρου από τη βάση 

Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα επισφραγιστεί από συνέδριο, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2019 - αρχές 2020. 

Στο δρόμο προς το συνέδριο επανίδρυσης θα υπάρξει πλατύ άνοιγμα, με καμπάνια που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο για μαζική εγγραφή νέων μελών (στόχος τα 170.000 οργανωμένα μέλη).
 
Μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται, για να έχει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία μεγαλύτερη απήχηση, είναι και η εκλογή προέδρου από τη βάση. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που δεν κρύβουν τη διαφωνία τους, προτάσσοντας στην επιχειρηματολογία τους τα πενιχρά αποτελέσματα της εκλογής προέδρου από τη βάση σε άλλα κόμματα που την εφάρμοσαν (πχ ΠΑΣΟΚ). 
 
Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα η συγκρότηση κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, με ισχυρή συμμετοχή στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να σηματοδοτείται το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή.

Ποιοί συμμετείχαν στο Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας

«Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στην διαδικασία ανασυγκρότησης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση με το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ως Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας με τακτικές συνεδριάσεις, προκειμένου το φθινόπωρο, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στο συνέδριο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας που συνεδρίασε σήμερα συμμετείχαν οι:

Φίλιππος Γκανούλης, Μενέλαος Γκίβαλος, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Καραγιώργης, Ζωή Καρκούλια, Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Κόκκαλης, Χρίστος Κοκκινοβασίλης, Θάνος Μαντίκος, Νικος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας  και Δημήτρης Χατζησωκράτης

Δημήτρης Κυριακόπουλος 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα