Πολιτική

O ΣΕΓΕ ζητά από τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών


«Ξεχειλίζουν η οργή και η θλίψη από τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, που δυστυχώς καταγράφονται σε δυο ευαίσθητους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, την παιδεία και τον αθλητισμό. Η πρόσφατη καταγγελία της Χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε το έναυσμα και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν για τον εφιάλτη που έζησαν στη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας ή των σπουδών τους και να φέρουν στο 'φως', περιστατικά που μόνο έκπληξη δεν προκαλούν στους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ».

Αυτό επισημαίνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), Λίνα Τσαλταμπάση σε σημερινή δήλωσή της, ενώ σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου, σημειώνονται επιπλέον, ότι σοκ προκάλεσε στην κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης η καταγγελία φοιτήτριας του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχλησή της από καθηγητή του Γεωλογικού Τμήματος και για τον «Γολγοθά» που έπρεπε να ανεβεί έως ότου πάρει το πτυχίο της. «Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σχολή της, διότι ο καθηγητής την 'έκοβε' επανειλημμένα στο μάθημά του, διότι αρνούνταν να ενδώσει στις πιέσεις του. Και κατάφερε και ολοκληρώσει τις σπουδές της μετά το 2016, όταν ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός συνταξιοδοτήθηκε! Πρόκειται για περιστατικά που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα, πλην όμως, τα θύματα σπανίως βρίσκουν το θάρρος να τα καταγγείλουν», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ και προσθέτει:

«Είναι τραγικό που αποκτήσαμε φωνή μετά από μια κραυγή αγωνίας, αυτήν της Σοφίας Μπεκατώρου. Είναι τραγικό που χρειάστηκε μια επώνυμη καταγγελία για να ξεκλειδώσει τόσες ακόμη κραυγές αγωνίας. Είναι, επίσης, τραγικό που για κάποιες γυναίκες χρειάστηκε να περάσουν 20-30 χρόνια ώστε να ακουστεί η δική τους περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης».

Μάλιστα η κυρία Τσαλταμπάση, όπως αναφέρεται ακόμη, ως πρώην φοιτήτρια του Γεωλογικού του ΑΠΘ και εκλεγμένη εκπρόσωπος των φοιτητών του έτους της, επισημαίνει πως γνωρίζει τα όσα συνέβαιναν στο Γεωλογικό Τμήμα και δεν θα διστάσει να καταθέσει τη δική της μαρτυρία για πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο συγκεκριμένο Τμήμα και αποτελούσαν «κοινό μυστικό».

«Είμαι έτοιμη να σταθώ, ως γυναίκα και πρώην φοιτήτρια, στο πλευρό της κάθε συμφοιτήτριάς μας, η οποία θα διεκδικήσει την ηθική της δικαίωση», δηλώνει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ υπενθυμίζοντας πως ο Σύνδεσμος έχει πολλές φορές στηλιτεύσει την άρνηση της κοινωνίας να αποδεχτεί τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. «Είναι πολύ δύσκολο να εισακουστεί η φωνή των γυναικών που τολμούν να καταγγείλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και αυτό αφορά όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», σημειώνει η κυρία Λίνα Τσαλταμπάση. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και λήψης άμεσων μέτρων με στόχο την ηθική, αλλά και ενίοτε υλική στήριξη των γυναικών, πολλές από τις οποίες δεν έχουν το οικονομικό υπόβαθρο προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους μετά την καταγγελία, καθώς η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην ψυχή και στο σώμα τους, αλλά και στην οικονομική τους θέση.

«Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές ώστε να πάψει ο στιγματισμός των θυμάτων της έμφυλης βίας. Τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές δράσεις ενδυνάμωσης των κακοποιημένων γυναικών, αλλά και των γυναικών που έχουν βιώσει τη σεξουαλική παρενόχληση, με αποτέλεσμα, είτε να χάσουν τη δουλειά τους, είτε να παρεμποδιστεί η καριέρα τους», τονίζει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ και εξηγεί: «Αν δεν υπάρξουν δομές ψυχολογικής και συνολικής ενδυνάμωσης ευρείας πρόσβασης για γυναίκες, δεν θα μπορέσουν ποτέ να σταθούν δυνατές ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή βίας».

Τέλος, η κ. Τσαλταμπάση απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό, «να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των γυναικών» και δηλώνει πως θέτει τις υπηρεσίες του ΣΕΓΕ στη διάθεση της κυβέρνησης (όπως έκανε και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις) προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες και λειτουργικές προτάσεις «που να μην στιγματίζουν το θύμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος που αποτελεί 'γάγγραινα' για την ελληνική κοινωνία». 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις