Επικαιρότητα

Ο Πούτιν κερδίζει την παρτίδα- Ατολμη η Δύση, προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα


Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ουκρανία  και τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης. Ο Πούτιν έκανε την αποφασιστική κίνηση στη σκακιέρα, δημιουργώντας τετελεσμένα με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας δύο μέχρι χθες αυτόνομων ουκρανικών επερχιών, που γίνονται ουσιαστικά δορυφόροι της Μόσχας και σε επόμενη φάση θα ενσωματωθούν πιθανότατα στη ρωσική ομοσπονδία.

Παράλληλα, παραμένοντας κυρίαρχος του παιχνιδιού, καθησυχάζει τους Ευρωπαίους ότι θα συνεχίσει να τους τροφοδοτεί κανονικά με φυσικό αέριο, ενώ διαβεβαιώνει Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει βάσεις στα αποσχισθέντα ουκρανικά εδάφη... “εκτός εάν καταστεί αναγκαίο”...

Το “μπαλάκι” βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των δυτικών, που είναι αναγκασμένοι να αντιδράσουν λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο να προκαλέσουν την “ανάφλεξη” που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Με ενδιαφέρον  και πραγματική αγωνία αναμένονται οι “απαντήσεις” από πλευράς ΗΠΑ/ΝΑΤΟ,  και ΕΕ, ενώ κυβερνήσεις και επιτελεία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή πλεύσης

Χάνουν στο “chicken game”

Η κατάσταση θυμίζει πλέον “chicken game”, το γνωστό “παιχνίδι θάρρους και λιποψυχίας”,  όπου δύο αυτοκίνητα βρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης και κάθε οδηγός περιμένει να λιποψυχήσει πρώτος ο άλλος και να παραμερίσει για να αποφευχθεί το δυστύχημα.
Ο κίνδυνος μετωπικής δεν έχει ακόμη αποτραπεί, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι το “κοτόπουλο” που φοβάται και παραμερίζει θα είναι η Δύση:

  •   Ενώ η Ρωσία έκανε το αποφασιστικό βήμα και δείχνει έτοιμη για το επόμενο – μια αφορμή για επέμβει στρατιωτικά στις αποσχισθείσες  επαρχίες και ενδεχομένως στην ουκρανική ενδοχώρα, οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ ήταν εξαιρετική υποτονικές. Οι συνεχείς απειλές και οι προειδοποιήσεις των δυτικών προς τη Μόσχα, αποδεικνύονται μέχρι στιγμής “κούφια λόγια”.

  “Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος” ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η κίνηση Πούτιν δεν αποτελεί εισβολή- άρα δεν συντρέχει λόγος να αντιδράσουν άμεσα οι ΗΠΑ.

 Η Γερμανία “πάγωσε” τις διαδικασίες πιστοποίησης του Nord Stream 2, προκαλώντας περαιτέρω εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου (+9%) - κίνηση που αποτελεί βέβαια μπούμερανγκ για την ευρωπαίκή οικονομία και τις μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις.

 Ακόμη και η ουκρανική ηγεσία εμφανίζεται απογοητευμένη, διαμηνύοντας ότι περιμένει πολλά περισσότερα και ουσιαστική βοήθεια-στήριξη για την απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας.
 Δεν πρόκειται πάντως να λάβει ικανοποίηση ούτε από τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται σήμερα εκτάκτως στο Παρίσι για να συζητήσουν το θέμα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταλήξουν σήμερα σε κάτι ουσιαστικό, δεν πρόκειται να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία και στην οικονομία της.

 Οι ρωσικοί όροι

Είναι προφανές ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε κανένα σημείο από αυτά που θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη χώρα του, θέτοντας έναν βασικό όρο προς τη Δύση για να τερματισθεί η ουκρανική κρίση:

  • Θα σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί, η Φινλανδία θα μείνει επίσης εκτός, δεν θα εγκατασταθούν βάσεις στις χώρες της Βαλτικής.

Μπορεί να φαίνονται υπερβολικές απαιτήσεις για τους δυτικούς, αλλά κάπως θα το,,, “χωνέψουν” για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι πάει να “καθαρίσει” την παρτίδα από το πρώτο παιχνίδι, ποντάροντας “τα ρέστα” του. Aυτή η παρτίδα γεωπολιτικού πόκερ έχει ήδη κριθεί υπέρ της Ρωσίας. Ο πόλεμος προς το παρόν αποφεύγεται, η ένταση θα συνεχισθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα