Διεθνή

Ουκρανία τέλος! Ο Πούτιν δημιουργεί τετελεσμένα -Τα επόμενα βήματα


 Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται, το Κίεβο απειλείται, η κατάληψη του είναι θέμα ωρών, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το σύστημα εξουσίας βρίσκονται υπό κατάρρευση. Αδιαφορώντας για τις  σφοδρές αντιδράσεις της Δύσης, που περιορίζονται σε φραστικές καταγγελίες και σε -μάλλον ήπιες μέχρι στιγμής – οικονομικές κυρώσεις, ο Πούτιν δημιουργεί τετελεσμένα, ανατρέποντας τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω:  Η Ουκρανία καταλαμβάνεται και θα μπει στη ρωσική σφαίρα επιρροής ή θα “φινλανδοποιηθεί”, ώστε να αποτραπεί η στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ.

 Ελπίδες για ειρήνευση υπάρχουν: Ο Πούτιν θα θέσει υπό έλεγχο την Ουκρανία, θα εγκαθιδρύσει φιλορωσικό σχήμα εξουσίας στο Κίεβο και μόνον τότε θα δεχθεί να συνομιλήσει με τη Δύση, “πρόθυμος” να κάνει κάποιες παραχωρήσεις από τα κεκτημένα.

Δυτικοί διπλωμάτες στην Αθήνα εκτιμούν ότι “τα όπλα θα σιγήσουν” σε λίγες μέρες, αν από ουκρανικής πλευράς δεν προβληθεί ισχυρή αντίσταση και η Δύση δεν εμπλακεί ενεργά με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, συμβούλων και εξοπλισμού.

Τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. Το ξεκαθάρισε σε σημερινή  πρες κόνφερανς και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να εμπλακεί στην Ουκρανία, αλλά “θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ευρώπη, προστατεύοντας τις χώρες-μέλη”. Στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεχίζονται σήμερα οι πυρετώδεις συσκέψεις, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξαπολύουν καταγγελίες  και απειλές για περαιτέρω κυρώσεις – αλλά πέραν τούτων, ουδέν.

Δεν φοβάται τις κυρώσεις

Εν πάση περιπτώσει, οι οικονομικές κυρώσεις δεν πτοούν τη Μόσχα, που θεωρεί ότι η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα του ΝΑΤο θα αποτελούσε μόνιμη απειλή για την ασφάλεια της.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις, έχει προετοιμαστεί επί χρόνια για να μπορεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς να "ματώσει": Ο Πούτιν φρόντισε να αξιοποιηθούν δεόντως τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου:

  • Συγκέντρωσε συναλλαγματικά αποθέματα  600 δισ. ευρώ.
  • Παράλληλα μείωσε σταδιακά το δημόσιο χρέος σε 20% του ΑΕΠ και η χώρα δεν εξαρτάται πλέον από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο "πόλεμος κατά του ναζισμού"

Εντός της ημέρας ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να καταλάβουν όλα τα σημαντικά κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, καταλύοντας ντε φακτο το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο κατά την άποψη του Κρεμλίνου κυριαρχούν φιλοναζιστικά στοιχεία. Η καταγγελία βασίζεται στα στοιχεία για  τις ταρχές του 2014 στο Κίεβο και την ανατροπή του τότε προέδρου Γιαννουκόβιτς, όπου πρωταγωνίστησαν φιλοναζιστικές οργανώσεις και εν συνεχεία οι ηγέτες τους απέκτησαν κυβερνητικά αξιώματα.

Ο Πούτιν αποσαφήνισε στο πρωινό διάγγελμα του ότι αυτός είναι πρωταρχικός στόχος της εισβολής,  την οποία χαρακτήρισε ως τον “πρώτο πόλεμο που διεξάγεται στην κατά του ναζισμού, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

 Χωρίς αντίσταση

Για τους δυτικούς το ερώτημα τώρα είναι αν θα θελήσει να επεκτείνει τη “ζώνη προστασίας” της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας και προσαρτώντας τα εδάφη μεταξύ Κριμαίας και των νεοσύστατων “λαϊκών δημοκρατιών” του Ντονμπάς, καθώς και τις περιοχές κατά μήκος των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού. Μέρος αυτών των εδαφών κατελήφθη σήμερα, όπως αναφέρουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Προς το παρόν η ρωσική ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει την επί πολλά χρόνια σχεδιαζόμενη επιχείρηση “αποδυτικοποίησης” της Ουκρανίας. Η προέλαση συνεχίζεται με βομβαρδισμούς και αεροπορικά χτυπήματα, χωρίς να συναντούν ουσιαστική αντίσταση. Οπως μετέδωσαν δυτικοί ανταποκριτές που ήταν παρόντες, οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μπήκαν στο Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, εν είδει... παρέλασης, με τους Ουκρανούς στραιώτες θεατές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα