Πολιτική

Ο «πόλεμος» του ανασχηματισμού!


Τσακαλώτος, Παππάς, Παπαδημητρίου και Δ. Λιάκος τα κρίσιμα πρόσωπα. Εκτός κυβέρνησης υπουργοί που δεν… τρέχουν. Τα σχέδια Τσίπρα, οι δανειστές και… οι εμπλοκές.

Άλυτη παραμένει η εξίσωση του ανασχηματισμού που σχεδιάζει να ανακοινώσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός, καθώς ως τώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος να μετακινηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναινετικά σε άλλο υπουργείο.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσακαλώτος, έχοντας την παράλληλη ευθύνη της πολιτικής έκφρασης της αριστερής πτέρυγας του κόμματος (+53), αλλά και προσωπικές πολιτικές θέσεις σε αρκετά θέματα, δεν βρισκόταν πάντα σε απόλυτη αρμονία με το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός επιδιώκει, στα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που θα είναι κρίσιμα για την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, να έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων.

Το πρόσωπο που προκρίνεται, σε αυτό το πλαίσιο, από το Μαξίμου για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών είναι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος. Πρόκειται για ένα μετριοπαθή τεχνοκράτη, που είχε πάντα επαφή με τις διαπραγματεύσεις και θεωρείται αποδεκτό πρόσωπο από τους θεσμούς των δανειστών.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Λιάκος έφθασε πιο κοντά από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος σε αυτό που οι δανειστές ορίζουν ως «ιδιοκτησία του προγράμματος», υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί η επιστροφή στην αγορά ομολόγων για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, αλλά απαιτούνται δημοσιονομική ισορροπία, εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς.

Η μετακίνηση Λιάκου στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, προσκρούει, σύμφωνα με πληροφορίες στις δυσκολίες που υπάρχουν για την ικανοποίηση του αιτήματος Τσακαλώτου να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο εγκαταλείπει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να επιστρέψει στις ΗΠΑ και στο ακαδημαϊκό του έργο.

Ο πρωθυπουργός δεν θα είχε αντίρρηση να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία του υπουργού Οικονομικών, ώστε να μετακινηθεί συναινετικά σε άλλο υπουργείο και να αποφευχθούν προστριβές με την ομάδα των «53+», αν δεν υπήρχε η εκπεφρασμένη, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επιθυμία του Νίκου Παππά να μετακινηθεί ο ίδιος στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πέραν της δυσεπίλυτης εξίσωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα δύο βασικά οικονομικά υπουργεία, ο πρωθυπουργός καλείται να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λαμβάνοντας υπόψη, αφενός, τις επιθυμίες του κόμματος και δη της ομάδας των 53+ και, αφετέρου τις υποδείξεις των δανειστών για αντικατάσταση υπουργών που αρνούνται ή δεν μπορούν να «τρέξουν» την εφαρμογή του μνημονίου:

Η λίστα των υπουργών που έχουν κάνει τον Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να δηλώσει δημόσια ότι ορισμένοι δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα είναι γνωστή στο Μαξίμου. Άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόβλημα με υπουργούς που δεν «τρέχουν» τις μεταρρυθμίσεις.

Γνωστό είναι, επίσης, ποια κυβερνητικά στελέχη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος (Μουζάλας, Τόσκας, Κοντονής κ.α.).

Το ζητούμενο, όμως, είναι να βρεθούν πρόσωπα από τον κομματικό «πάγκο» ή εντελώς νέοι και άφθαρτοι (όπως ήταν και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου), οι οποίοι θα «τρέξουν» με την επιθυμητή ταχύτητα από τους δανειστές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλούν νέες προστριβές με το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν έχει πολλά περιθώρια να καθυστερήσει τον ανασχηματισμό. Οι αποφάσεις του θα πρέπει να ανακοινωθούν το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από την Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις