Διεθνή

Σ. Αραβία: Πληθυσμός 32,2 εκατ. με μέση ηλικία 29(!) έτη - Το 42% ξένοι


Πολυεθνική χώρα γίνεται πλέον και η άλλοτε "επτασφράγιστη"  Σαουδική Αραβία, καθώ οι ξένοι αντιπροσωπεύουν τώρα το 42%(!) του συνολικού πληθυσμού της, ο οποίος έφθασε αισίως τα 32,2 εκατ. άτομα.

Είναι ένας από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως, την ώρα που όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα γήρανσης: Το 63% των Σαουδαράβων να είναι κάτω των 30 ετών!

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική στατιστική αρχή της χώρας, η μέση ηλικία για το σύνολο του πληθυσμού είναι 29 έτη, σύμφωνα με την απογραφή του 2022

Ο υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού Φαϊζάλ Αλ-Ιμπραχίμ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ ότι η τελευταία απογραφή ήταν η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής στην ιστορία του βασιλείου.

«Τα ευρήματά της θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων… και τη στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στο βασίλειο», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πολύ μεγάλος πληθυσμός νεαρής ηλικίας στη Σαουδική Αραβία τονίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στα σχέδιά του να διαφοροποιήσει την οικονομία από τον τομέα του πετρελαίου και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πάνω από 10 εκατ. Σαουδάραβες.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα γιγάντιο σχέδιο μετασχηματισμού, γνωστό ως Vision 2030, που περιλαμβάνει την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και το άνοιγμα του βασιλείου στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις.

Η ετήσια αύξηση του πληθυσμού από το 2010 ήταν κατά μέσο όρο 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, με τον συνολικό πληθυσμό να αυξάνεται κατά 34,2% από τη χρονιά εκείνη.

Οι ξένοι κάτοικοι μειώθηκαν από τα υψηλά επίπεδα των 14,6 εκατ. το 2016 αφού η κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει επιπλέον τέλη στους συγγενείς αλλοδαπών εργαζομένων. Το 2020, πάνω από 1 εκατ. ξένοι έφυγαν από το βασίλειο κατά την κρίση της COVID-19.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα