Επιχειρήσεις

Ο «Ολυμπος» εξαγοράζει την ιστορική βιομηχανία αναψυκτικών «Κλιάφα»


Μετά  από 94 χρόνια ζωής και επιτυχούς επιχειρηματικής πορείας, αλλάζει χέρια  η ιστορική εταιρεία «Ψυγεία Κλιάφα», που υπήρξε πρωτοπόρος στον κλάδο χυμών, αναψυκτικών και αεριούχων ποτών στην Ελλάδα.

Το σύνολο των μετοχών της θα περάσει στην εταιρεία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» της οικογένειας Σαράντη, που παράγει και διακινεί γαλακτοκομικά, χυμούς και αναψυκτικά με το εμπορικό σήμα «Ολυμπος»

Οι οικογένειες Κλιάφα που ελέγχουν την ομώνυμη τρικαλινή εταιρεία, αποδέχθηκαν την πρόταση εξαγοράς από τους ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», το deal έκλεισε και οι διαδικασίες μεταβίβασης θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το τίμημα εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι νέοι μέτοχοι σκοπεύουν να μετατρέψουν την ιστορική θεσσαλική βιομηχανία σε επιχείρηση διεθνών προδιαγραφών, σεβόμενοι παράλληλα την παράδοση και την ιστορία της.

 Πρωτοπόρος και με κοινωνικό ρόλο

 Η εταιρεία «Ψυγεία Κλάφα» ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 1926 κι ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε την πρώτη μονάδας εμφιάλωσης αναψυκτικών. Υιοθέτηση πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής και ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε στις φιάλες της μεταλλικό πώμα (crown).

Κυριάρχησε επί δεκαετίες στη τοπική αγορά της κεντρικής Ελλάδος και αντιστάθηκε στις πιέσεις της Coca-Cola, που σταδιακά εξαγόρασε και έκλεισε όλους τους ανεξάρτητους παραγωγούς αναψυκτικών.

Δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό της ρόλο, αντί να πουλήσει την οικοπεδική έκταση των παλιών της εγκαταστάσεων στο κέντρο των Τρικάλων, μετέτρεψε αυτό το κτιριακό συγκρότημα σε πολυδύναμο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, το οποίο συνεχίζει να χρηματοδοτεί.

Διαβάστε επίσης